Plus

Ineens weet iedere Duitser wie deze halve Nederlander is

Een jongen met een Nederlandse achtergrond gaf Duitsland zaterdag het geloof, de hoop en de liefde voor Die Mannschaft terug. Tegen Portugal kreeg Robin Gosens vleugels.

Het Parool
De Duits-Nederlandse Robin Gosens na zijn doelpunt tegen Portugal waarmee hij Duitsland zaterdag op 4-1 bracht. Beeld AP
De Duits-Nederlandse Robin Gosens na zijn doelpunt tegen Portugal waarmee hij Duitsland zaterdag op 4-1 bracht.Beeld AP

Daar zat hij dan, elke zaterdagavond laat in zijn appartement. Het grote publiek in Duitsland had geen idee wie in het veelbekeken programma Das Aktuelle Sportstudio wekelijks verslag uitbracht over alle gebeurtenissen in de coronahoofdstad van Europa, Bergamo. Het was een voetballer in Italië, werd gezegd. Bijna niemand had hem ooit zien spelen.

Een jaar na die vluchtige kennismaking heeft heel Duitsland Robin Gosens (26) in de armen gesloten. Toen hij zaterdag in de prachtwedstrijd tegen Portugal na twee assists en een doelpunt werd gewisseld, scandeerde het publiek in München massaal zijn naam. “Dit ga ik nooit meer vergeten. Ik moet mezelf in de arm knijpen, het voelt allemaal heel onwerkelijk,” stamelde Gosens op de avond waarop het land ‘verliefd op hem werd’, zoals het in de Duitse pers werd omschreven. “We hebben er een publiekslieveling bij,” jubelden de kranten.

Kronkelig pad

Dat warme gevoel heeft alles te maken met het wonderlijke traject dat Gosens heeft afgelegd. Hij speelde tot zijn achttiende op achterafveldjes bij Duitse amateurclubs, werd afgewezen bij Borussia Dortmund, speelde nooit in de Bundesliga en bereikte via kronkelige paadjes bij Vitesse, FC Dordrecht en Heracles alsnog het allerhoogste podium. Niet voor niets heet zijn biografie, die vlak voor het EK uitkwam, Träumen lohnt sich (Dromen loont). ‘Ik behoorde tot die types die denken dat ze na een nacht flink doorhalen de volgende dag nog wel een potje kunnen voetballen,’ zegt hij in het boek.

Gosens werd op een zondag ontdekt door de scouts van Vitesse nadat hij de avond ervoor flink was wezen doorhalen met vrienden. Acht jaar later zitten de grootste clubs achter hem aan en vraagt Atalanta 35 miljoen euro voor het loopwonder.

Eigenlijk wilde hij net als zijn grootvader politieagent worden. De zoon van een Nederlandse vader, die op 500 meter van de grens met Duitsland opgroeide, was al aan een studie voedingswetenschappen begonnen toen hij tot zijn eigen verbazing plotseling in het profvoetbal zat. Het was alleen nog wel de marge. Zo hoefde FC Dordrecht van Vitesse maar een kleine 6000 euro te betalen voor een jaartje huren.

Uiteindelijk begon het allemaal bij Heracles waar Gosens een toptransfer naar Atalanta verdiende, al vroeg directeur Nico Jan Hoogma zich destijds wel af of de Serie A niet wat te hoog gegrepen was. Zaterdag keek de voetbalbaas van de KNVB vol bewondering toe. “Wat was hij goed zeg.”

Bij Heracles raakten ze onder de indruk van de instelling van Gosens. Als ze ’s ochtends om half negen de deuren van het kantoor in het stadion openden, zat Gosens daar soms al te studeren. Ook tussen de trainingen door trok hij zich vaak met de boeken terug. De speler uit het eerste elftal wilde wel iets achter de hand hebben mocht hij niet slagen in het voetbal.

Land van zijn vrienden

Als voetballer met zowel de Nederlandse als de Duitse nationaliteit had hij ook zomaar voor Oranje kunnen spelen. De toenmalige bondscoach Ronald Koeman sprak hem zelfs een week eerder dan zijn Duitse collega Joachim Löw. “Het is toch geweldig dat twee van zulke grote voetballanden me vragen,” zei de vloeiend Nederlands sprekende Gosens destijds daarover. Uiteindelijk klopte het hart net niets harder voor het land waar hij werd geboren en waar zijn vrienden vandaan komen.

Zaterdag, op het moment dat de druk het grootst was bij Duitsland, speelde hij ‘de wedstrijd van zijn leven’. Net als Joshua Kimmich aan de andere kant denderde de onvermoeibare Gosens constant over de flank, alsof hij los was gelaten in een sportwagen op de Duitse snelweg. “Het strafschopgebied van de tegenstander heeft een aanzuigende werking op hem,” aldus Löw.

Na een uur begon de motor zowaar wat te sputteren en haalde Löw hem naar de kant. “Hij heeft het maar een uur volgehouden,” zei ploeggenoot Thomas Müller na afloop plagerig. De repliek van Gosens was bijna Nederlands gevat. Lachend: “Je kunt beter 60 minuten goed spelen dan 90 minuten slecht.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden