'Indrukwekkend wat zo'n hashtag teweeg kan brengen' #meToo

Talloze vrouwen delen met de hashtag #meToo hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 'Indrukwekkend wat zo'n hashtag teweeg kan brengen,' aldus Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.

ANP
Hollywood-producer Harvey Weinstein. Beeld anp
Hollywood-producer Harvey Weinstein.Beeld anp

De beschuldigingen aan het adres van Hollywood-producer Harvey Weinstein over zijn seksueel intimiderende gedrag ten aanzien van actrices heeft wereldwijd veel losgemaakt.

Ook in Nederland druppelen verhalen door, diverse BN'ers melden seksuele intimidatie.

"Slachtoffers voelen vaak veel schaamte en voelen zich schuldig als ze seksueel geweld hebben meegemaakt. Een vijfde zoekt geen hulp. Het is daarom dapper dat vrouwen en mannen hier nu voor uitkomen," zegt Willy van Berlo, deskundige op het gebied van seksueel geweld bij Rutgers.

Helft
Zo'n 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen heeft een vorm van fysieke seksuele grensoverschrijding meegemaakt. "Met andere woorden, bijna de helft van de vrouwen en 1 op de 10 van de mannen kan hierover meepraten," meldt Rutgers.

Over wat wel en niet toelaatbaar is als het om seksuele intimidatie gaat, ondervroeg bureau Ipsos in opdracht van Rutgers dit jaar ruim duizend Nederlanders van ouder dan achttien jaar.

De meesten vinden seksueel intimiderend gedrag op het werk, in het uitgaansleven en op straat ontoelaatbaar. Een relatief groot deel van de ondervraagden zei het afgelopen jaar een vorm van seksuele intimidatie te hebben meegemaakt. Zo gaf 50 procent van de vrouwen (tussen 18 en 30) en 16 procent van de mannen aan op straat te zijn nagefloten, nagesist en of nageroepen. Amsterdam heeft straatintimidatie strafbaar gesteld.

Sexy kleding
Met name mannen vinden dat over seksuele intimidatie overdreven wordt gedaan. Ook vindt een belangrijk deel van zowel mannen als vrouwen dat meisjes met sexy kleding aan niet moeten zeuren als ze seksueel getinte opmerkingen krijgen of zelfs lastig gevallen worden.

Begin deze maand zijn het Fonds Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) de campagne 'Als het jou overkomt' begonnen. De campagne staat in het teken van deskundige hulp aan de slachtoffers. Die kunnen 24 per dag melding doen op het nummer 0800-0188.

Slechts een klein percentage van de naar schatting jaarlijks 100.000 slachtoffers meldt zich, weet het Centrum tegen Seksueel Geweld.

"Schaamtegevoelens, bekendheid met de dader waardoor beschuldiging erg lastig is of niet weten dat er hulp beschikbaar is, zijn belangrijke oorzaken om geen melding te doen."

Lees verder: #MeToo - 'Mannen denken dat intimidatie hun goed recht is'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden