Plus

Indrukwekkend: Chassékerk nieuw leven ingeblazen

In drie jaar is er een compleet cultureel centrum met horeca verrezen in De Baarsjes. Je kunt twisten over de aankleding van de hotelkamers, maar de dansstudio's en gymzaal zijn uitnodigend, voor professionals en buurtbewoners.

Jaap Huisman
De onbekende architect Karel Tholens ontwierp de Chassékerk tussen 1924 en 1926 in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse School Beeld Eva Plevier
De onbekende architect Karel Tholens ontwierp de Chassékerk tussen 1924 en 1926 in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse SchoolBeeld Eva Plevier

Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, zo heette de Chassékerk tot het bisdom Haarlem besloot de kerk in 1998 af te stoten. De katholieken in De Baarsjes moesten voortaan elders gaan kerken, bijvoorbeeld in De Boom op de Admiraal de Ruijterweg.

Daarna viel de kerk ten prooi aan gesjoemel en verval. In 2004 werd hij gekraakt en in 2007 verkocht aan Ymere, dat de kerk wilde slopen voor appartementen. De buurt was not amused.

En vervolgens werd het gebouw - kerk plus pastorie - voor 1,2 miljoen euro verkocht aan Lenny Balkissoon, een voormalige danser van Brits-Guyaanse afkomst.

Compleet cultureel complex
Hij heeft er zijn droom in praktijk gebracht, een volwaardige dansschool met acht studio's, een gymzaal voor de buurt en een hotel met 55 kamers om de exploitatie rendabel te maken. Daarnaast is er een grand café geopend.

Ongemerkt is er in de Chasséstraat een compleet cultureel complex verrezen waarvan alleen het exterieur herinnert aan de vroegere religieuze functie. Maar vlekkeloos is de transformatie niet verlopen.

Balkissoon moest afgelopen week bij de Hoge Raad zijn ambities ten opzichte van de protesterende buurt verdedigen.

Een paar buurtbewoners vochten de bouwvergunning aan en vreesden bovendien overlast van hotel en grand café.

Een tegenvaller was ook de belabberde staat van de kerk. De vloer was zo verrot dat sloop noodzakelijk was. De ex-danser maakte van de nood een deugd.

Hij liet de vroegere crypte uitgraven en breidde die uit tot een ruimte met vijf studio's en fitnesszaal, volgens eigen zeggen de grootste kelder in een bestaand gebouw in Nederland.

Kolossaal mansardedak
De onbekende architect Karel Tholens ontwierp de Chassékerk tussen 1924 en 1926 in een stijl die verwant is aan de Amsterdamse School. Een kolossaal mansardedak rust op een breed middenschip met smalle zijbeuken, een uitvloeisel van de liturgische vernieuwing rond 1900.

In de vroegere pastorie zit een grand café, met serre Beeld Eva Plevier
In de vroegere pastorie zit een grand café, met serreBeeld Eva Plevier

In het schip zelf vallen de bogen aan weerszijden op en de al even imposante gemetselde overspanningen. Die zijn bewaard gebleven en verwerkt in de huidige vormgeving.

Balkissoon - die ook optrad als architect - heeft de ruimte in dansvloeren verdeeld. Overdag repeteert De Nationale Ballet Academie in meerdere studio's en ook de Henny Jurriensstichting huist in het complex.

Sporten
Het is bepaald indrukwekkend wat Balkissoon met de vervallen kerk heeft gedaan, als architect, bouwvakker en organisator. Elk alternatief - sloop, nieuwbouw - was slechter uitgevallen, want de kerk vormt onmiskenbaar het hart van de Chassébuurt.

Dat de kinderen uit de buurt er kunnen sporten is een pre, en Balkissoons plan om eenzame ouderen te ontvangen, is ronduit sympathiek.

Waarom hij dit doet? Hij zegt door God gedreven te zijn in zijn missie die ongetwijfeld een hoop geld heeft gekost.

Overdag repeteert De Nationale Ballet Academie in de dansstudio's in de voormalige kerk Beeld Eva Plevier
Overdag repeteert De Nationale Ballet Academie in de dansstudio's in de voormalige kerkBeeld Eva Plevier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden