Indonesisch staatsbezoek voert langs Amsterdam

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in het staatspaleis in Jakarta. Foto EPA Beeld epa
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono in het staatspaleis in Jakarta. Foto EPABeeld epa

DEN HAAG - President van Indonesië dr. Susilo Bambang Yudhoyono en zijn echtgenote Ani Bambang Yudhoyono, van woensdag 6 oktober tot en met vrijdag 8 oktober op staatsbezoek in ons land, bezoeken Den Haag, Leiden, Amsterdam en Wageningen.

Het staatsbezoek trok recent al zeer de aandacht door uitspraken van de Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibie. Hij had in een interview in het Financieel Dagblad onder meer gezegd dat ''Wilders-stemmers misschien last hebben van een angstpsychose.'' Habibie realiseerde zich later dat hij beter niet in deze termen had kunnen spreken.

Koningin Beatrix ontvangt de president en zijn echtgenote woensdag op Paleis Noordeinde. 's Middags ontmoet de president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de minister-president.

Er worden afspraken vastgelegd voor intensievere samenwerking op terreinen zoals buitenlandse politiek, stabiliteit en veiligheid, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, economische relaties, en sociale, culturele en onderwijsvraagstukken, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. 's Avonds is er een staatsbanket met toespraken.

Donderdag leggen de Indonesische president en zijn vrouw een krans bij het Nationaal Monument in Amsterdam, een vast ritueel tijdens een staatsbezoek. In het stoomgemaal Cruquius verdiepen ze zich in de bescherming tegen hoogwater en de nieuwe uitdagingen voor het waterbeheer. Ook gaan ze naar de Universiteit van Leiden. De president houdt daar een toespraak. 's Avonds bieden de president en zijn vrouw de koningin een diner met cultureel programma aan. Vrijdag gaat het paar naar de Wageningen Universiteit. Wageningen UR en Indonesië werken samen op verschillende terreinen.

Het staatsbezoek is nu mede mogelijk doordat de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda weer in Nederland mag landen. Eerder werd de maatschappij niet veilig genoeg geacht.

Susilo Bambang Yudhoyono werd zes jaar geleden in zijn functie geïnstalleerd. Hij is de zesde president van zijn land. Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, is anderhalve eeuw lang een Nederlandse kolonie geweest. Op 17 augustus 1945 riep Sukarno met zijn vleugeladjudant Hatta de republiek Indonesia uit. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden