Indonesiërs met 171 miljoen naar de stembus

In de op drie na grootste democratie ter wereld kunnen partijen, of coalities van partijen, die twintig procent of meer van de 560 parlementszetels in de wacht slepen, of meer dan een kwart van de stemmen krijgen, hun kandidaat voor 8 juli stellen. Foto EPA Beeld
In de op drie na grootste democratie ter wereld kunnen partijen, of coalities van partijen, die twintig procent of meer van de 560 parlementszetels in de wacht slepen, of meer dan een kwart van de stemmen krijgen, hun kandidaat voor 8 juli stellen. Foto EPA

JAKARTA - Meer dan 170 miljoen Indonesiërs kunnen morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Die verkiezingen zijn richtinggevend voor 8 juli, wanneer het land een president kiest.

In de op drie na grootste democratie ter wereld kunnen partijen, of coalities van partijen, die twintig procent of meer van de 560 parlementszetels in de wacht slepen, of meer dan een kwart van de stemmen krijgen, hun kandidaat voor 8 juli stellen. De coalities komen doorgaans tot stand na de verkiezingen voor het parlement.

Er doen morgen niet minder dan 38 partijen mee, die samen meer dan elfduizend kandidaten hebben gesteld. De grootste partij wordt volgens de peilingen de Democratische Partij (PD) van de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono. De Partai Demokrat staat in de polls genoteerd voor ongeveer een vijfde van de zetels in de DPR, het Indonesische Lagerhuis.

Wordt deze score werkelijkheid, dan kan de partij op eigen kracht Yudhoyono voor een tweede termijn als president naar voren schuiven, en bespaart zij zich moeizame onderhandelingen over een coalitie. De president zelf heeft een 'tevredenheidsscore' bij de kiezers die zweeft tussen 42 en 52 procent.

Alle andere partijen blijven volgens de polls ruim achter bij de PD, en zullen dus voor 8 juli onderlinge coalities moeten vormen om bij de verkiezingen voor het presidentschap tegenkandidaten te kunnen stellen. De grootste onder deze partijen is tevens de belangrijkste opposant, de Indonesische Democratische Partij (PDI-P) van oud-president Megawati Sukarnoputri. De score van de dochter van Sukarno, de grondlegger van de republiek, ligt rond vijftien procent.

Iets minder goed komt Golkar uit de peilingen naar voren: de politieke stemmachine van wijlen dictator Suharto wordt tegenwoordig geleid door Jussuf Kalla, die in de huidige regering het vicepresidentschap bekleedt.

Een outsider is de Groot-Indonesische Beweging van Prabowo Subianto. Hij is de schoonzoon van Suharto en heeft in binnen- en buitenland geen al te beste reputatie. Hij zou als commandant van de speciale militaire eenheid Kopassus onder meer betrokken zijn geweest bij 'terreureskaders', die tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Oost-Timor een schrikbewind zouden hebben uitgeoefend.

Ook zou Prabowo studentenactivisten, die in de jaren negentig tegen het bewind van zijn schoonvader ageerden, met alle middelen hebben bestreden: ontvoeringen, verdwijningen, martelingen en moorden in de gelederen van de studentenoppositie zouden in een groot aantal gevallen tot hem te herleiden zijn.

Prabowo heeft miljoenen dollars besteed aan zijn campagne, vooral aan televisiespotjes waarmee hij zijn geschonden reputatie probeerde op te vijzelen.

Het voornaamste programmapunt van Yudhoyono is ook ditmaal de bestrijding van de corruptie, die in Indonesië zeer wijdverbreid is. Daarmee heeft hij bij de bevolking veel aan populariteit gewonnen, ondanks de economische crisis die Indonesië hard heeft getroffen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden