Indonesie wil vervolging Nederlandse vrouw

Procureur-generaal Hendarman Supandji heeft de kwestie besproken met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (foto), die onlangs Jakarta bezocht. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Procureur-generaal Hendarman Supandji heeft de kwestie besproken met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (foto), die onlangs Jakarta bezocht. Foto ANP/Koen Suyk

JAKARTA - Indonesië wil dat Nederland een vrouw met de Nederlandse nationaliteit vervolgt wegens bankfraude.

Maria Pauline L. is hoofdverdachte in één van de grootste Indonesische fraudezaken ooit. Zij verblijft in ons land. Het gaat om oplichting van de Bank Nasional Indonesia (BNI) in 2003 voor circa 120 miljoen euro.

Maria Pauline L. zou het brein zijn achter de oplichting en zou indertijd via Singapore zijn uitgeweken naar Nederland toen de fraude aan het licht kwam. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Indonesië.

Procureur-generaal Hendarman Supandji heeft de kwestie besproken met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, die onlangs Jakarta bezocht.

Nederland wil op korte termijn een uitleveringsverdrag sluiten met Indonesië, zodat Nederlandse veroordeelden in eigen land hun straf kunnen uitzitten. Het verzoek van de Indonesische procureur-generaal om uitlevering van L. staat evenwel los van de onderhandelingen over een uitleveringsverdrag, benadrukt het Openbaar Ministerie in Indonesië.

Er bestaan er grote verschillen in de strafmaat tussen Nederland en Indonesië. Maria Paulines collega Adrian Woworuntu werd in 2005 in deze zaak tot levenslang veroordeeld. Het was de zwaarste straf die ooit in een fraudezaak in Indonesië werd opgelegd. Sindsdien lijkt Maria Pauline L. nog de enige voortvluchtige te zijn.

De vrouw was in 2003 president-directeur van Gramarinda. Deze bedrijvengroep in Jakarta wist met fictieve kredietbrieven bankleningen te bemachtigen ter waarde van tientallen miljoenen euro's. De leningen waren verkregen om de export van producten naar Afrika te financieren. In 2003 kwam aan het licht dat deze exportproducten helemaal niet bestonden. (JAN LEPELTAK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden