Individueel advies DSB-clubs soms onwettig

AMSTERDAM - Organisaties die opkomen voor de belangen van gedupeerde klanten van DSB Bank, zoals de Stichting Hypotheekleed, mogen in individuele gevallen geen financieel advies geven of bemiddelen. Zij hebben daarvoor een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), aldus de toezichthouder maandag.

Collectieve belangenbehartiging van gedupeerden door organisaties vormt geen probleem. Maar wanneer zij zich over individuele dossiers buigen, kan het zo zijn dat zij de regels overtreden. Of dat zo is, hangt af van de aard van de hulp die zij bieden, legt een woordvoerder van de AFM uit. Komt dat neer op een financieel advies, dan is een vergunning nodig.

De AFM zegt niet dat niemand namens de gedupeerden met de curatoren van DSB mag praten, benadrukt de woordvoerder. ''Praten organisaties namens een groep gedupeerden, dan is dat geen financieel advies of bemiddeling. Ook wanneer zij een individuele gedupeerden begeleiden, is niet per definitie een vergunning nodig. Maar wanneer zij individuele dossiers overleggen, kan het wel zo zijn dat een vergunning nodig is.'' (ANP)

Organisaties die opkomen voor de belangen van gedupeerde klanten van DSB Bank, mogen in individuele gevallen geen financieel advies geven of bemiddelen zonder vergunning. ANP Beeld
Organisaties die opkomen voor de belangen van gedupeerde klanten van DSB Bank, mogen in individuele gevallen geen financieel advies geven of bemiddelen zonder vergunning. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden