Indicatiestelling zorg onder vuur

HILVERSUM - De instantie die bepaalt welke hulp de ouders van een gehandicapt of chronisch ziek kind krijgen, motiveert haar beslissingen onvoldoende. Te veel zaken worden telefonisch afgehandeld. Bovendien negeert het landelijk Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) rechterlijke uitspraken.Oud-medewerkers van het CIZ zeggen dat zondag in het televisieprogramma Zembla. ''Het CIZ staat te ver van de mensen. Het is te bureaucratisch geworden'', zegt een van de ex-werknemers.

Als de rechter het CIZ in het ongelijk stelt, gaat de instantie in beroep of wordt de zaak doorgeschoven naar het zorgkantoor, dat dan mag bepalen of extra zorg nodig is, stelt een andere ex-werknemer.

Volgens Arjan Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van het CIZ, zijn veel problemen toe te schrijven aan de achterstanden waarmee zijn instantie kampt. Hij erkent de nadelen van het werken per telefoon. ''We kijken nu wat minder naar de inhoud dan we zouden willen.''

Verder meent het CIZ dat een aantal zaken telefonisch kunnen worden afgehandeld, omdat het om herindicaties gaat. Het CIZ bestrijdt rechterlijke uitspraken naast zich neer te leggen. De instantie verricht elk jaar ongeveer een miljoen indicaties.

Het Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) over de handelwijze van het CIZ. Kant constateert dat de noodzakelijke hulp aan ouders van gehandicapte kinderen steeds kariger wordt. Volgens de SP trekt het kabinet te weinig geld uit voor de AWBZ, waaruit deze zorg wordt gefinancierd. Kant pleit er al lang voor het CIZ af te schaffen en de indicatie te laten doen door de huisarts of wijkverpleegkundige.

De Kamerleden Fleur Agema en Geert Wilders (beiden Partij voor de Vrijheid) stelden over de kwestie vragen aan Bussemaker en de minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden