Indiase vrouw door groep mannen verkracht in opdracht van dorpsoudsten

De Indiase politie heeft 13 mensen gearresteerd omdat ze in opdracht van de dorpsoudsten een vrouw zouden hebben verkracht. Ze werd hiertoe veroordeeld omdat ze een 'ongepaste' relatie had met een man.

Sacha Kester

De 20-jarige tribale vrouw was een relatie begonnen met een niet-tribale man uit een naburig dorp in West-Bengalen. 'Ze gingen al vijf jaar met elkaar om', zegt politiechef C. Sudhakar tegen de BBC. 'Toen de man het meisje afgelopen maandag ten huwelijk wilde vragen, werd hij door de dorpelingen gezien. Er werd direct een rechtszitting georganiseerd.'

'Het misdrijf verliefd te worden'
De hoofdman van het dorp veroordeelde het stel tot een boete van 50.000 rupees (ongeveer 600 euro) vanwege 'het misdrijf verliefd te worden'. De man betaalde zijn deel, maar de familie van de vrouw had het geld niet. Hierop besloot de hoofdman, die een ver familielid is van de vrouw, dat zij als straf door een groep mannen moest worden verkracht. Zij ligt nu in kritische toestand in het ziekenhuis.

De vrouw weet niet meer door hoeveel mensen ze verkracht is. 'Het waren er meer dan vijf. Het zouden er ook tien geweest kunnen zijn', zei ze volgens de Hindustan Times tegen journalisten die haar in het ziekenhuis opzochten. 'Het was afschuwelijk. De verkrachters waren mijn eigen buren, ik noem sommigen 'oom' of 'broer'.'

De ouders dienden een aanklacht in bij de politie, waarop er een inval in het dorp werd gedaan, en de mannen werden gearresteerd.

Eer van de familie
Soms worden stelletjes die volgens de lokale mores niet bij elkaar zouden mag zijn zelfs ter dood veroordeeld. In enkele gevallen besluiten de ouders zelf om hun kinderen te vermoorden om zo de eer van de familie hoog te houden, maar de zaak wordt ook regelmatig voorgelegd aan de dorpsoudsten.

Er is in India steeds meer aandacht voor seksueel geweld sinds een studente vorig jaar werd door een groep mannen werd verkracht in een bus in Delhi. Zij is aan haar verwondingen overleden. Hierop ontstonden er hevige rellen en de regering heeft de wetten rondom seksueel geweld aangescherpt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden