Indiase rechter zegt dat Insiya terug moet

Het ontvoerde meisje Insiya moet binnen twee maanden terug naar Nederland. Moeder Nadia Rashid spande een rechtszaak aan in India en heeft het voogdijschap toegewezen gekregen.

Hanneloes Pen
Insiya. Beeld -
Insiya.Beeld -

De Indiase vader Shehzad Hemani die het destijds anderhalf jaar oude meisje Insiya in 2016 uit de Amsterdamse Watergraafsmeer naar India ontvoerde, moet haar voor 27 maart aan haar moeder in Amsterdam overdragen. Dit heeft de rechter in India maandag bepaald.

Tot maandag weigerde India nog de uitlevering van het meisje. Moeder Nadia Rashid: "Ik kon het niet geloven toen mijn Indiase advocaat me gisteren appte. Ik heb haar meteen gebeld. Ze riep door de telefoon: 'We won, we won, we won.' Het is ongelooflijk. Wow, wow! Ik heb meteen mijn moeder en broer gebeld."

Advocaat
Vader Hemani had in India zelf een rechtszaak tegen de moeder aangespannen. Rashid vernam dat pas later. "Ik hoorde dat hij bij de rechter had gelogen. Hij zei dat ik in India woonde, mijn kind verwaarloosde en helemaal niet geïnteresseerd was in Insiya. Hij zou daarentegen een goede vader zijn."

De Indiase rechter besloot afgelopen zomer dat Hemani het kind bij zich mocht houden en voor haar mocht zorgen.

Rashid kwam daarachter en nam een Indiase advocaat in de arm. "Mijn advocaat spande toen een rechtszaak tegen hem aan omdat ik toen geen verweer heb kunnen voeren. Bovendien had ik het voogdijschap gekregen van de Nederlandse rechter."

Strafbaar
De rechtbank in Den Haag oordeelde eind december vorig jaar al dat Insiya onmiddellijk terug moest naar Nederland. De vader twitterde daarop dat hij zich niets van die uitspraak aan trok. Hij beweerde dat Rashid juist hun kind uit India had ontvoerd.

"Mijn Indiase advocaat vertelde de familierechtbank dat ik met het voogdijschap was ­belast. Ook legde ze uit dat mijn ex de zaak verkeerd had voorgelicht. De rechter was natuurlijk boos dat hij was voorgelogen en nam toen deze beslissing."

Rashid leest voor uit het vonnis: 'The father is directed to return the minor child to the mother.'

Rashid, die dinsdag haar verjaardag viert, is niet bang dat haar ex-man zich niet aan deze uitspraak houdt. "Hij moet Insiya aan mij geven, anders is hij strafbaar. Ik ben niet bang dat hij met haar naar een ander land gaat. Dat had hij dan al gedaan."

Peter Plasman, de advocaat van Rashid in de langslepende Nederlandse rechtszaak tegen de verdachten van de ontvoering, heeft ook 'goede hoop' dat Insiya nu naar Nederland komt.

'Keihard voorgelogen'
"De vader waande zich veilig. Hij stelde zich op het standpunt: Ik ben de man. Hij liet in zijn rechtszaak in India ook weg dat het meisje met geweld in Nederland is ontvoerd. Hij heeft de boel keihard voorgelogen," aldus Plasman.

Hij noemt de uitspraak een 'geweldige ontwikkeling'. "Het was een hopeloze zaak. Het hielp zelfs niet toen premier Rutte zich ermee bemoeide. De situatie is nu totaal omgekeerd. Nu zit er grote politieke druk op de zaak. Het wordt moeilijk voor de Indiase autoriteiten om het tegen te houden."

'Operatie Barney'

De inmiddels 3-jarige peuter Insiya ­Hemani werd op 29 september 2016 vanuit het huis van haar oma in de Anfieldroad in de Watergraafsmeer in ­opdracht van vader Shehzad Hemani ontvoerd.

De vader zou 7 mensen in de arm hebben genomen en de ontvoering 8 maanden hebben voorbereid. Op een computer werd een blauwdruk voor de 'gezinshereniging' gevonden: Operatie Barney.

Bij de gewelddadige ontvoering hadden de mannen tiewraps en een stroomstootwapen bij zich.

Een van hen werd door een buurman tegen de grond gewerkt. De verdachten, onder wie een neef en zakenrelaties van de vader, zeiden dat ze de radeloze ­Hemani wilden helpen.

Er zijn inmiddels verschillende pro-formazaken geweest. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is niet bekend.

Shehzad Hemani twitterde eerder dat de moeder, Nadia Rashid, hun dochtertje uit India had gekidnapt, waarna hij haar ruim 400 dagen niet had mogen zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden