Plus

Independent Bookstore Day: 'Je moet meer doen dan boeken verkopen'

Zaterdag is het Independent Bookstore Day: het feest van de onafhankelijke boekhandel. Want al sluiten er veel, met andere gaat het heel goed.

Met De Amsterdamse Boekhandel gaat het goed. Er is dan ook elke week wel een activiteitBeeld Eva Plevier

Een maand nadat in Amsterdam vier onafhankelijke boekhandels werden gesloten, wordt in Nederland de eerste Independent Bookstore Day gevierd. In navolging van Record Store Day, waarop platenwinkels en platenlabels activiteiten organiseren, om de branche te promoten, is het zaterdag aan de onafhankelijke boekhandels om zichzelf in het zonnetje te zetten.

Zuur voor de ter ziele gegane Premsela, Libreria Bonardi, Vrolijk en Godfried, maar een uitgelezen mogelijkheid voor bijvoorbeeld De Amsterdamse Boekhandel om te laten zien dat de boekhandel geen uitstervende winkelsoort is.

De hele dag zijn exclusieve uitgaven te koop, zijn boeken in prijs verlaagd. Auteurs komen langs, koffie en limonade zijn gratis, kinderen kunnen een panda tekenen (met prijs!).

"Dat de boekhandel het moeilijk heeft, is geen geheim, maar gelukkig is Amsterdam nog gezegend met heel veel mooie boekenwinkels," zegt Denis Stirler (63), die samen met zijn vrouw Debbie eigenaar is van De Amsterdamse Boekhandel aan de Buitenveldertselaan.

Voor de kleinkinderen
En het gaat goed met De Amsterdamse Boekhandel. Wat helemaal niet vanzelfsprekend is voor een zaak die in mei pas drie jaar bestaat. In de fraai ingerichte winkel met een hoog plafond, voorheen een Italiaanse traiteur, is een duidelijke keuze gemaakt, een tweedeling die dat succes wellicht verklaart.

"Links staat de literatuur, en rechts de kinderboeken. Zoals je ziet: heel veel kinderboeken. In Buitenveldert wonen relatief veel ouderen. En die willen hun kleinkinderen geen game of zoiets cadeau doen. En er komen ook steeds meer jonge gezinnen hier wonen. Relatief hoogopgeleid met relatief hoge inkomens."

Stirler zit niet graag stil. Kan ook niet als je een winkel bestiert. "Als we achter de toonbank een boek zaten te lezen, was de zaak binnen de kortste keren failliet gegaan. Dat kan dus niet. Je móet meer doen dan alleen boeken verkopen."

Dus wordt er elke dinsdag voorgelezen voor peuters door Stirlers vrouw Debbie, en anders door Marjoleine Wolf ¿ ex-eigenaar van kinderboekwinkel Helden en Boeven en samen met Debbie verantwoordelijk voor de kinderboeken in de winkel.

Er zijn boekpresentaties, er komen leesclubs, auteurs geven lezingen, kinderboekenschrijvers en illustratoren komen langs, schrijvers gaan met elkaar in gesprek, gezeten op stoelen in de etalage.

"Geert Mak kwam hier een keer spreken voor zeventig mensen. Nog nooit was het zo druk." Wolf, die er even bij is komen staan: "Er lopen geregeld peuters met hun ouders voorbij. En die kinderen willen dan hun ouders naar binnen trekken omdat ze hier zijn voorgelezen."

Er gaat geen week voorbij, aldus Stirler, of er wordt wel iets georganiseerd in de winkel. "We doen ook veel met de scholen hier in de buurt. Dan komen er klassen luisteren naar Jacqueline van Maarsen, de laatste nog in leven zijnde vriendin van Anne Frank. Doodstil is het dan. Ook wordt er in het Spaans voorgelezen, en is er een groep beginnend dementerende bejaarden die ik voorlees. Die leven helemaal op als ze teksten van Annie M.G. Schmidt horen."

Rooskleurig
Enthousiast vertelt Stirler verder. Hoe de winkel ook een postadres is geworden voor mensen in de buurt die veel weg zijn, en dat klanten sleutels afgeven bij afwezigheid. Hoe hij de winkels in de buurt bij zijn eigen winkel betrekt en vice versa, zodat de boekhandel steeds meer een bepalend gezicht voor de buurt wordt.

Hij ziet de toekomst van De Amsterdamse Boekhandel rooskleurig in. Al weet hij ook dat niet Bol.com maar de ontlezing de grootste vijand van de onafhankelijke boekwinkel is.

"Maar je moet scherp blijven, en je constant aanpassen. Je klanten steeds iets blijven bieden. Daarom is zo'n Independent Bookstore Day heel belangrijk. We hebben bijvoorbeeld een speciaal voor deze dag gemaakte bundeling van twee boeken van kok Yvette van Boven in de aanbieding. En wat ook leuk is: je kunt met je manuscript op speeddate met uitgever Hedda Sanders. Ik denk dat het heel druk wordt. We zijn niet meer weg te denken uit de buurt."

www.bookstoreday.nl

Niet alle boekhandels in de stad hebben het goed. Zie ook: Vier kleine Amsterdamse boekwinkels in zwaar weer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden