IND: Ghanese kinderen niet naar 'Olympische Spelen'

Zo'n twintig Ghanese kinderen zouden naar de 'Olympische Spelen voor kinderen' afreizen, die deze week in Litouwen worden gehouden. Maar het feest gaat niet door: de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weigerde de benodigde visa.

Maarten van Dun
Immigratiedienst vreest dat tienersporters niet terugkeren naar Afrika Beeld anp
Immigratiedienst vreest dat tienersporters niet terugkeren naar AfrikaBeeld anp

De openingsceremonie van de door het IOC erkende International Children's Games begint dinsdagmiddag in Litouwen voor negentig delegaties kinderen van over de hele wereld.

Vanuit steden en stadjes als Joure, Alkmaar, Peking, Jeruzalem, Singapore en Lausanne komen 12- tot 15-jarigen al sinds 1968 naar het sporttoernooi. Maar het enige Afrikaanse team dat was afgevaardigd, uit de Ghanese provinciestad Koforidua, zit thuis in Oost-Ghana.

Onvoldoende vertrouwen
Omdat gastland Litouwen geen diplomatieke post heeft in Ghana handelde de Nederlandse ambassade in Accra de visumaanvraag af. Dus kwam de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst in actie en dat betekende roet in het eten: volgens de IND is er onvoldoende vertrouwen dat de schoolgaande kinderen na het toernooi zullen terugkeren naar Ghana.

Ook zouden de tieners niet voldoende geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien tijdens hun verblijf in Europa. De IND stelde bovendien dat de aanvraag te laat is ingediend, waarna alle visa werden geweigerd. Ook de coaches, supporters en een afgevaardigde van de stad zagen hun visumaanvraag stranden.

Dat de Ghanese provinciale overheid de reis en het verblijf zou betalen en dat de ouders toestemming hadden gegeven, deed aan het wantrouwen van de IND niets af.

De Amsterdamse rechtbank, die in allerijl werd gevraagd om een oplossing, heeft het besluit van de IND maandag bekrachtigd. De omstandigheden zijn niet zo bijzonder dat snel ingrijpen noodzakelijk is, meende de rechter.

Onverteerbaar
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het geen irreële vrees dat de kinderen in Europa zouden willen blijven: "We zijn door schade en schande wijs geworden."

De Amsterdamse advocaat ­Joseph van Appia, die door de ­Ghanese sporters was ingeschakeld, is verbijsterd. "Ze hebben ­helemaal niet gekeken naar de ­bijzondere omstandigheid dat hier sprake is van een groot internationaal sporttoernooi. De aanvraag is behandeld als standaard en daar gaat de rechter in mee."

"Hoe moet een 15-jarige laten zien dat hij genoeg middelen heeft? Mijn hart breekt dat ik dit aan de kinderen moet vertellen. De kinderen uit Joure kunnen wel sporten, maar de kinderen uit Ghana moeten thuisblijven. Onverteerbaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden