Review

Incendiary **

Regie: Sharon Maguire
Met: Michelle Williams, Ewan McGregor, Matthew MacFadyen, Nicholas Greaves

De Britse regisseur Sharon Maguire had zeven jaar geleden veel succes met haar eerste film, Bridget Jones's diary, waarna het lang stil bleef. De opvolger, Incendiary, is een topzwaar beladen film, die zich niet laat verwarren met het lichtvoetige debuut.

Hoewel: weer meet een Amerikaanse actrice zich een Engels accent aan, en weer moet deze jonge vrouw in Londen tussen twee belangstellende mannen kiezen. De omstandigheden waaronder ze dat doet, zijn echter weinig romantisch, want ze gaat met één van de mannen vreemd op het moment dat haar echtgenoot en hun zoontje omkomen bij een terroristische aanslag op het voetbalstadion van Arsenal.

Ze moet vervolgens laveren tussen woede, rouw en schuldgevoelens, en dat gaat actrice Michelle Williams zo goed af dat haar ietwat geaffecteerde Britse accent haar snel wordt vergeven. Dat Williams de film bijna overeind houdt, is knap, want Incendiary wil meer zijn dan een portret van een gebroken vrouw, en waaiert zo veel kanten uit dat al het andere eerder aangestipt dan uitgediept wordt. En dan wordt een film over een monsterlijke terreurdaad, een dood kind, een zwalkende weduwe, een bronstige onderzoeksjournalist en een mogelijk complot bij de politie een larmoyante draak.

Het helpt niet dat Williams zich in een gesproken protestbrief herhaaldelijk tot meneer Osama richt, dat journalist Ewan McGregor haar op de weduwe van een terrorist afstuurt, of dat de baas van haar dode man haar probeert te versieren met een monoloog over de genoegens van een caravan.

Loodzwaar en vederlicht gaan zelden goed samen, en zeker niet in een film over dit onderwerp. Maguire koos met de verfilming van de roman Incendiary het zwaarste thema dat ze na Bridget Jones kon vinden, en ze vertilde zich er lelijk aan. (BART VAN DER PUT)

Website van Incendiary

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden