Inburgering achterop

AMSTERDAM - Vorig jaar zijn veel minder allochtonen aan een inburgerings- of taalcursus begonnen dan de bedoeling was. Er waren tienduizend cursisten terwijl het er vijftienduizend hadden moeten zijn.Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Maatschappelijke Opvang (DMO). Tot 2010 moeten 60.000 mensen een taal- of inburgeringscursus volgen. Maar de gemeente haalt de streefcijfers voor 2007 niet.

Vooral bij de inburgeringscursussen, die voor nieuwkomers verplicht zijn, lukt dat niet. Na de invoering van de nieuwe inburgeringswet moeten alle inburgeraars getest worden, om hun niveau te bepalen en hen vervolgens in te delen bij een cursus.

Vorig jaar werden achtduizend personen getest, van de ruim 11.000 personen die hiervoor waren aangemeld. Niet alle deelnemers hebben daarna echter een inburgeringscursus gevolgd bij één van de 39 aanbieders; ruim vijfduizend mensen hadden zich ingeschreven, van wie er drieduizend aan de cursus zijn begonnen.

Volgens een woordvoerder van wethouder Hennah Buyne zullen de komende twee maanden vierduizend mensen aan een cursus beginnen.

Amsterdam heeft de nieuwe wet altijd een obstakel voor de inburgering genoemd. Doordat er minder cursisten waren, moest het ROC zestig docenten ontslaan.

Om het aantal deelnemers aan de inburgeringscursussen te vergroten, heeft wethouder Buyne

opdracht gegeven de tijd tussen de test en het begin van de cursus sterk te verkorten. Nu gaat daartwee maanden overeen, dat moet minder dan een maand worden.

Ruim zevenduizend mensen begonnen vorig jaar aan de simpelere taalcursus, voor mensen die niet verplicht hoeven in te inburgeren.

In 2006 begonnen 20.000 mensen aan een taal- of inburgeringscursus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden