Inbreng bewoners cruciaal voor plannen 'prachtwijken'

DEN HAAG - Gemeenten die hun bewoners niet laten meepraten over de wijkenaanpak, kunnen worden gekort. Dat zei minister Ella Vogelaar (Wijken) gisteren bij de presentatie van een onderzoek naar de betrokkenheid van bewoners bij de wijkenaanpak. In het uiterste geval, als de participatie niet verbetert, zal zij de bewonersbudgetten - tien miljoen per jaar voor eigen initiatieven van de bewoners - niet aan de gemeenten overmaken.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral in Amsterdam de bewoners niet betrokken zijn bij de plannen, terwijl Vogelaar hun inbreng 'één van de peilers onder de wijkenaanpak' noemt. Ze wil dat politici, ambtenaren en woningcorporaties samenwerken met de bewoners in plaats van voor hen te beslissen.

Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), de opdrachtgever van het onderzoek, geeft de meeste stadsdelen zware onvoldoendes. Wel merkt LSA-directeur Henk Cornelissen op dat de grote steden sinds dit voorjaar 'een inhaalslag' hebben gemaakt.

De betrokken stadsdelen beloven beterschap. Ze hadden zo hun redenen om de bewoners buitenspel te zetten. Zo wilde Bos en Lommer 'geen valse verwachtingen' wekken zolang door Vogelaar en de wethouders van de grote steden getwist werd over hoeveel geld beschikbaar was. Het stadsdeel meende al veel te weten over wat schort aan de wijk. Ook in De Baarsjes wilde het stadsdeel niet nog eens te rade gaan bij de bewoners, vanwege het gevaar die te 'overvragen'.

In Geuzeveld-Slotermeer werd gevreesd dat nieuw overleg in de buurt alleen maar tot 'verwarring' zou leiden. Voor de grote sociale vernieuwingsoperatie in Nieuw-West waren de bewoners even eerder al naar hun wensen gevraagd.

Ook in Zuidoost zag het stadsdeel de wijkenaanpak vooral als voortzetting van de transformatie van de Bijlmer. Daarbij kwam de onzekerheid over het budget. Ook in Noord, Overtoomse Veld, Osdorp en de Indische Buurt wordt dat als de belangrijkste reden genoemd.

Stadsdeel Oost krijgt als enige lof . De bewoners van Transvaal werd gevraagd naar hun 'dromen voor de toekomst' waarbij veel moeite was gedaan om 'moeilijk bereikbare groepen' uit te nodigen. (HET PAROOL)

Minister Vogelaar. Foto ANP/ Valerie Kuypers Beeld
Minister Vogelaar. Foto ANP/ Valerie Kuypers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden