Inbreker

THEODOR HOLMAN

Ik heb in mijn leven gestolen: een rol drop, een Donald Duck, elpees (ongeveer tien), boeken (ongeveer twintig) en een rol gaffertape. Voor de elpees en de boeken schaam ik mij diep.

Als die misdrijven algemeen bekend waren, zou ik dan volksvertegenwoordiger kunnen worden?

Ach, waarom zouden dieven niet door het volk gekozen kunnen worden? Dieven wórden gekozen, ja toch?

Stel, ik ben inbreker: kan ik dan politicus zijn? Ach, er worden inbrekers in onze volksvertegenwoordiging gekozen.

Maar: ik heb ingebroken bij het ministerie van Economische Zaken. En ik heb iets weggehaald - geheime stukken - om daarmee, buiten het parlement om, politieke invloed uit te oefenen. Kun je dan een gekozen volksvertegenwoordiger zijn?

Wat mij betreft nog steeds, maar het zegt wel iets over je democratische gezindheid.

Wijnand Duyvendak van GroenLinks erkent dat hij in 1985 betrokken was bij een kraak in het ministerie van Economische Zaken. Hij nam papieren mee die later de minister (Van Aardenne) in problemen brachten. Duyvendak meldt dit trots en noemt de actie ' een groot succes'.

Vindt u het gek dat ik het niet prettig vind dat er politici zijn die in ministeries inbreken?

Duyvendak zou bij een linkse meerderheid straks minister kunnen worden. Mag ik dan bij hem inbreken? Een ' succesvolle actie' plegen? Stel, ik vind papieren bij hem en die geef ik aan Geert Wilders, die ervoor zorgt dat minister Duyvendak ten val komt, zou hij dan later zeggen: die Holman is uitermate geschikt voor onze parlementaire democratie?

Duyvendak is hopelijk nu ouder en wijzer, maar toch... ik wantrouw hem. Te meer daar hij ook aan andere politieke acties heeft meegedaan op grond waarvan hij gekozen werd in de GL-fractie.

Mensenrechten? Ik ben voor, maar geloof ik dat uit de mond van een inbreker? Democratie: geloof ik dat van een dief van politieke papieren? Als Duyvendak uw portemonnee ziet liggen, wat zou hij dan doen voor zijn ' goede zaak'?

Duyvendak verdient een balkje voor zijn ogen.

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden