Inbraak Greenpeace-kantoor in Moermansk

Op het terrein in het Russische Moermansk waar Greenpeace een kantoor heeft, is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken, meldt de milieuorganisatie. Op beelden van de bewakingscamera's is te zien dat zes mannen met bivakmutsen over het hek klimmen. Er zou een kooi zijn gestolen die lijkt op de kooien die in Rusland worden gebruikt om arrestanten in te zetten, aldus een woordvoerder.

De kooi was bedoeld om, net als vrijdag in Groningen en op andere plaatsen op de wereld, gebruikt te worden bij demonstraties om de gevangen genomen Greenpeace-activisten te steunen.

Sinds september zitten twee Nederlandse activisten van Greenpeace vast. Zij deden mee aan de actie van het schip de Arctic Sunrise bij een Russisch boorplatform bij Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept, de bemanning zit sindsdien vast. De dertig Greenpeace-leden zijn beschuldigd van piraterij en kunnen maximaal 15 jaar gevangenisstraf krijgen.

Vandaag dient het hoger beroep tegen de Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen. Lees de brief die Oulahsen Rusland-correspondent Olaf Koens schreef hier. Alle bemanningsleden van de Arctic Sunrise die tot nu toe om vrijlating vroegen, is dat geweigerd. Vandaag dient ook nog het hoger beroep tegen de Deense Anne Mie Roer Jensen, Alexandre Paul (Canada) en de Britse Alexandra Harris.

De moeder van de Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels, een van de 30 die vasten zit in het Russische Moermansk, demonstreert in een kooi op de Grote Markt in Groningen Beeld ANP
De moeder van de Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels, een van de 30 die vasten zit in het Russische Moermansk, demonstreert in een kooi op de Grote Markt in GroningenBeeld ANP
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in een Russische cel Beeld ANP
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in een Russische celBeeld ANP

Nederlandse vlag
De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland hoopt via arbitrage met Rusland het schip en de bemanning vrij te krijgen. Als dat niet snel genoeg vlot, wil Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen. Greenpeace kijkt 'met grote belangstelling' naar die gang van zaken. Mogelijkerwijs zou een diplomatieke oplossing of een uiteindelijke gang naar het tribunaal het voorarrest van de activisten nog kunnen verkorten.

Greenpeace verwacht dat vandaag zo'n 10.000 mensen in meer dan 36 landen de straat op gaan om te pleiten voor de vrijlating van de Greenpeace-activisten.

Gisteren hebben elf winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin een lans hebben gebroken voor de Greenpeace-activisten. De laureaten, onder wie de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, vragen Poetin er alles aan te doen om de aanklacht wegens piraterij van tafel te krijgen

Zoveelste incident
De inbraak in het Greenpeace-kantoor is het zoveelste incident in korte tijd. De Russische diplomaat Dmitri Borodin werd vorige week door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen. Nederland bood kort na het incident al excuses aan, omdat de aanhouding en detentie in strijd waren met het Verdrag van Wenen. Rusland neemt geen genoegen met excuses.

De spanningen liepen deze week verder op nadat onbekenden de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond in zijn woning in Moskou hadden geslagen en vastgebonden.

De Arctic Sunrise in het water bij Rusland Beeld ANP
De Arctic Sunrise in het water bij RuslandBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden