Inboedel Kooistra onder de hamer
AMSTERDAM - De persoonlijke eigendommen van wijlen Sjoerd Kooistra worden via internet geveild. Het gaat om inboedels van zijn woningen in Amsterdam (penthouse in de Mahlertoren), Groningen en Ubbergen. Horecaondernemer Kooistra pleegde in juni van dit jaar zelfmoord, nadat zijn bedrijf, mede als gevolg van een langdurig conflict met bierbrouwer Heineken, op omvallen stond. Het bedrijf werd kort daarna failliet verklaard, de schuld bleek 150 miljoen euro te zijn.
De veiling is gisteren van start gegaan en loopt via TroostwijkAuctions.com. De catalogi bieden een inkijk in smaak en welstand van wijlen Kooistra, die bij voorbeeld geen groot boekenlezer was. Op de 56 boekenkavels prijken veel 'How to'-boeken, zoals 'Home Doctor', 'The Modern Grocer' en een vierdelige 'Handyman in the home'. Er is een vrij ruim aanbod in schilderijen, de horecatycoon had een behoorlijke verzameling laat-negentiende eeuwse landschappen, interieurs en stadsgezichten, waaronder de Weissenbruch 'Figuren in een wijds landschap' die is ingezet op drieduizend euro.
Hij blijkt een groot liefhebber te zijn geweest van het werk van de Amerikaanse fotograaf Ron Galella, die geldt als de eerste paparazzo. Originele gesigneerde foto's van Mick Jagger, Paul Newman, Robert Redford, Sofia Loren, Catherine Deneuve, Frank Sinatra, Marlon Brando en Jack Nickelson worden ingezet op 250 tot 300 euro.
Er komt een forse collectie Faberge-eieren onder de hamer, evenals een omvangrijk Wedgewood-servies, waarvan de meeste grote borden kennelijk gesneuveld zijn. Verder veel kristal, kasten van Ralph Lauren, negen plasma-tv's, negen geluidsinstallaties, een vierkoloms Safari-bed en, zoals Troostwijk dat omschrijft, 'antiek gelijkende meubels'.
De curator in het faillissement van Plassania, de holding van Kooistra, presenteert begin januari de complete lijst crediteuren en is nog altijd druk met het onderzoek naar de financiele warboel binnen de horeca-keten. Nu ook Kooistra's partner Dick Loorbach persoonlijk failliet is verklaard zal de nalatenschap van Kooistra, voor zover die buiten Plassania valt, via een onafhankelijke vereffenaar op de markt komen.
Dat gaat onder meer om een Bentley, een groot jacht in Spanje en onroerend goed in Marbella. Over de toekomst van de tientallen cafe's wil curator Seerp Gratama nog niet veel kwijt: hij voert nog altijd 'intensieve gesprekken' met de brouwers Heineken, Grolsch en Inbev die tezamen minstens honderd miljoen te vorderen hebben. Gratama, advocaat in Amsterdam, wil de cafe's zoveel mogelijk laten voortbestaan onder de bestaande exploitanten, maar denkt dat verkoop in een aantal gevallen nodig zal zijn.
Gratama heeft via een tussenpersoon contact gehad met een veronderstelde Portugese minaar van Kooistra, waarvan diens advocaat Ocar Hammerstein heeft beweerd dat hij 25 miljoen van Kooistra heeft gekregen, een bedrag dat hij aan Plassania heeft onttrokken. Dat heeft nog niet veel opgeleverd: "Hij heeft in elk geval niet erkend dat hij het bedrag heeft ontvangen." (ALBERT DE LANGE)
undefined