In Zuidoost is 37 procent laaggeletterd

Er zitten grote verschillen in het aantal laaggeletterden per stadsdeel in Amsterdam. In Zuid gaat het om 4 procent, terwijl in Zuidoost 37 procent van de beroepsbevolking moeite heeft met lezen en schrijven.

In Amsterdam is naar schatting 16 procent laaggeletterd. Beeld anp
In Amsterdam is naar schatting 16 procent laaggeletterd.Beeld anp

Uit eerder gepubliceerde cijfers van de Stichting Lezen & Schrijven bleek al dat in Amsterdam naar schatting 16 procent laaggeletterd is. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde van 12 procent. De stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost komen daar echter nog verder boven, zo blijkt uit vervolgonderzoek van de gemeente.

Laaggeletterheid hangt nauw samen met onder meer afkomst en opleidingsniveau. In deze drie stadsdelen wonen relatief veel laagopgeleiden en is het percentage eerste generatie niet-westerse allochtone inwoners een stuk hoger. In Zuidoost is 68 procent van de inwoners migrant, tegenover 45 procent in heel Amsterdam. Landelijk ligt dat aantal op 23 procent.

Ook jongeren
Het aantal laagopgeleiden ligt in Zuidoost daarnaast op 33 procent. Over heel Amsterdam is dat 22 procent. In Zuid, dat met 4 procent laaggeletterden het laagst scoort in het onderzoek, liggen de aantallen (13 procent laagopgeleid, 32 procent migrant) fors lager.

Laaggeletterdheid komt het meest voor onder ouderen, maar in Zuidoost komt het ook opvallend vaak voor onder jongeren. Dit omdat 12 procent van de jongeren tussen de 18 en 22 jaar zonder diploma school verlaat en 62 procent van de kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar een zogenaamde VVE-indicatie hebben. Dat betekent dat die kinderen twee laagopgeleide ouders hebben.

Aanpak
De cijfers komen naar buiten voorafgaand aan de behandeling van het Amsterdamse taalbeleid op 7 april en het programma 'Taal om te leren' om de taalvaardigheid aan te pakken. De verschillen in de stadsdelen onderstrepen volgens wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs, Jeugd en Diversiteit) dat de aanpak niet alleen op gemeentelijk niveau, maar ook vanuit de stadsdelen moet worden bekeken.

In Nederland wonen 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar die kampen met laaggeletterdheid. De term betekent dat mensen moeite hebben met lezen en schrijven, zoals het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld zorgtoeslag en voorlezen van (klein)kinderen.

Laaggeletterdheid is iets anders dan analfabetisme, dat betekent dat mensen helemaal niet kunnen lezen en schrijven.

Percentage laaggeletterheid per stadsdeel (gemiddeld 16 procent):
Centrum 6%
West 14%
Nieuw-West 23%
Zuid 4%
Oost 13%
Noord 25%
Zuidoost 37%

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden