In Wuhan lijkt einde in zicht

In de Chinese provincie Hubei, de bakermat van het coronavirus, wordt het dagelijks leven vanaf woensdag weer iets meer ‘normaal’. Restricties op in- en uitreizen worden dan opgeheven.

In een fabriek van Honda in Wuhan lunchen medewerkers op afstand, maar ze zijn wel (weer) aan het werk.Beeld AFP

Over twee weken, op 8 april, volgt opheffing van de lockdownsituatie in provinciehoofdstad Wuhan, waar het virus in december voor het eerst werd vastgesteld.

Op 23 januari ging de metropool als eerste stad ter wereld volledig op slot. De rest van Hubei volgde kort daarna. Daarmee kwam het op dat moment nog ongehoorde aantal van 60 miljoen mensen verplicht thuis te zitten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het honderdduizenden besmettingen voorkomen.

De strategie, die later navolging kreeg in onder meer Italië, India en op de Filipijnen, gaat langzamerhand vruchten afwerpen. In heel China werden gisteren nog maar 78 nieuwe besmettingen met Covid-19 geregistreerd. Slechts vier van die besmettingen bleken ‘lokaal’ opgelopen, dus in

China zelf. Eén daarvan was in Wuhan, waar de laatste drie dagen overigens geen nieuwe zieken meer bij waren gekomen.

Met uitzondering van Wuhan mogen mensen in Hubei zich vanaf morgen al vrijelijk bewegen. Voorwaarde is wel dat er bij controle een verklaring van goede gezondheid kan worden overlegd. Die is via een overheidsapp aan te vragen. Wie gezond is, kan dat bewijzen met een persoonlijke QR-code.

Elke regio zijn eigen regels

De reikwijdte van die code zal zich in de praktijk moeten bewijzen. Want waar Hubei de teugels iets laat vieren, is daar elders in China nog geen sprake van.

Verschillende provinciebesturen en grote steden, onder meer Peking, Sjanghai en Shenzhen, hanteren strenge screening en quarantainemaatregelen voor wie het gebied wil inreizen – vanuit het buitenland én vanuit het binnenland.

Macau weigert voorlopig reizigers van het Chinese vasteland, uit Hongkong en Taiwan. Van internationaal vliegverkeer is nog altijd nauwelijks sprake.

Niet te vroeg juichen

Dat laatste komt mede doordat het coronavirus inmiddels steviger huishoudt buiten China dan binnen. Van de 78 nieuwe besmettingen die de federale gezondheidscommissie gisteren meldde, waren er 74 ‘geïmporteerd’.

Een woordvoerder van de federale gezondheidscommissie stelde vanochtend tijdens een persconferentie dat gewaakt dient te worden voor al te veel enthousiasme. Terwijl de coronacijfers in Hubei een vlucht naar beneden hebben genomen, waren de 78 nieuwe besmettingen in de rest van China gisteren een verdubbeling ten opzichte van de cijfers van zondag. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden