Overzicht

In welke zaken heeft kroongetuige Fred Ros een getuigenis afgelegd?

Het Amsterdams gerechtshof gaat vandaag in de rechtbank op Schiphol verder met het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Centraal staat Fred Ros, de nieuwe kroongetuige. In ruil voor halvering van zijn straf heeft hij verklaringen afgelegd over talloze onderwereldmoorden. Maar in welke zaken heeft 'moordmakelaar' Ros eigenlijk getuigd?

Paul Vugts
Fred Ros Beeld .
Fred RosBeeld .

Cor van Hout
Fred Ros ontkent tegen alle beschuldigingen in zelf betrokken te zijn geweest bij de liquidatie van misdaadkopstuk en Heinekenontvoerder Cor van Hout op 24 januari 2003. Wel zegt hij de gebruikte motor te hebben gestald. Ros denkt te weten dat Jesse R. heeft geschoten en noemt ene Willem, een glazenwasser, als bestuurder van de motor. Het driemanschap Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis (ook vermoord) gaf de opdracht, zegt Ros.

Thomas van der Bijl
In de organisatie van de liquidatie van Thomas van der Bijl (20 april 2006) geeft Ros een grotere rol aan Jesse R. dan kroongetuige Peter la Serpe had gedaan. Die had gezegd dat Jesse R. en hij faalden in hun poging Van der Bijl te liquideren, waarna ze de opdracht hadden teruggegeven. Volgens Ros had Jesse R. ook een prominentere rol in de verdere voorbereiding. Ook bij deze liquidatie kwam de opdracht volgens Ros van Holleeder, Soerel en Hillis.

Kees Houtman
De moord op Kees Houtman, op 2 november 2005 in Osdorp, was volgens Ros het werk van Jesse R. en Peter la Serpe, zoals ook de rechtbank bewezen achtte. Ook hier wijst Ros weer Holleeder, Soerel en Hillis aan als de opdrachtgevers.

Atilla Önder
Het nooit uitgevoerde moordplan waarvan de Amsterdams-Turkse crimineel Atilla Önder het doelwit was, dwingt justitie tot een tournure. Tot nu toe nam justitie de lezing over van beoogd uitvoerder Alex de B.: hij moest Önder van Ros uit de weg ruimen. Ros zegt dat hij weer opdracht kreeg van 'moordmakelaar' Ali A. Het moordplan mislukte doordat Önder ineens was verhuisd. Nu gelooft justitie dat Ros de waarheid spreekt als hij zegt dat hij iets heeft gezegd als 'hij kan doodvallen' maar beweert dat van een moordplan geen sprake was.

George van Dijk
Net zoals in de zaak Atilla Önder maakt justitie een draai. Waar het team aanklagers tegenover de rechtbank heeft betoogd dat kroongetuige Peter la Serpe geloofd moest worden in zijn lezing dat Ros hem opdracht had gegeven de Albanese huurmoordenaar Andrea P. een uzi te leveren om de crimineel George van Dijk 'om te leggen', gelooft justitie nu Ros. Die zegt dat La Serpe hem verkeerd moet hebben begrepen. Hier was sprake van een wapenhandeltje. 'Een verschil in interpretatie en beleving', is de zinsnede die in het proces nog vaak zal worden gebezigd.

Nedim Imaç
Een dossier dat nog niet aan de rechtbank is voorgelegd omdat het onvoldragen was, komt in een nieuw proces mogelijk alsnog aan de orde: de moord op de Turkse drugshandelaar en ex-voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Türkiyemspor (17 februari 2007). Ros wijst sleutelspelers aan uit het groepje opdrachtgevers dat hij aan andere liquidaties koppelt, plus oud-speler van Türkiyem Ali A.


Lees vandaag (18-9) in Het Parool een portret van Fred Ros.

Cor van Hout Beeld .
Cor van HoutBeeld .
Thomas van der Bijl Beeld .
Thomas van der BijlBeeld .
Kees Houtman Beeld .
Kees HoutmanBeeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden