In welke buurt zijn Amsterdammers het meest tevreden?

Zijn bewoners van Geuzenveld gelukkiger met hun wijk dan bewoners van Tuindorp of de Schinkelbuurt? De antwoorden op dit soort vragen zijn nu op te zoeken in het digitale Dashboard Leefbaarheid van de gemeente Amsterdam.

Op een site van de gemeente is te zien in welke buurt de meest tevreden Amsterdammers wonen. Beeld anp
Op een site van de gemeente is te zien in welke buurt de meest tevreden Amsterdammers wonen.Beeld anp

Amsterdammers hebben rapportcijfers gegeven aan allerlei zaken die te maken hebben met hun woonomgeving. Ze hebben antwoord gegeven op vragen over hoe tevreden ze zijn met het onderhoud aan bijvoorbeeld woningen en het aanbod van winkels en sportvoorzieningen.

Criminaliteit
Ook is onderzocht wat Amsterdammers vinden van de overlast in hun buurt. Is er veel hinder van horeca? Hebben ze te maken met criminaliteit? Is er sprake van veel verkeersoverlast?

Over het algemeen zijn Amsterdammers die in stadsdeel Centrum wonen het meest tevreden met een 8,1, gevolgd door Zuid (8,0). Nieuw-West wordt door de bewoners als minst prettig ervaren (6,7).

De antwoorden geven inzicht in de leefbaarheid zoals die door Amsterdammers wordt ervaren, op verschillende niveaus (van stadsdeel tot buurt) en van 2003 tot 2015.

18.000 Amsterdammers
De gegevens zijn afkomstig uit het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA) dat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) samen met de gemeente Amsterdam uitvoert.

Per meetmoment doen ongeveer 18.000 Amsterdamse huishoudens mee, verspreid over de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden