Proefles

In verticale Twisterpositie hoog boven de grond

De stad wemelt van de te volgen cursussen, lessen en workshops. 'De proefles' schept orde in de chaos. Deze keer: boulderen bij Klimmuur Centraal.

Foto niet genomen bij Klimmuur Centraal.Beeld anp

Wat is nou 4,5 meter? denk ik luchtig terwijl ik zachtjes verend over een geheel uit valmat bestaande vloer stap en om me heen kijk.

De boulderruimte van Klimmuur Centraal heeft iets weg van een speelplaats: de zachtgele valvloer, de kleurrijke grepen op de muur, de speels grotvormige ruimte: het is alsof er elk moment een roedel gillende kinderen kan binnenkomen voor een uurtje apenkooien. Wat kan er in hemelsnaam zo zwaar zijn aan boulderen? Je klautert een beetje, laat je af en toe eens giechelend achterover op de mat vallen en traint hier en daar ondertussen wellicht een incidentele spiergroep.

Zoals gewoonlijk slaat de werkelijkheid je al snel met een felle pets in het gelaat. Na tien minuten sta ik als een wankele klipgeit met een natte rug tandenknarsend te proberen om de laatste (en dus hoogste) greep te bereiken. "Je moet die laatste wel 3 seconden met twéé handen vasthouden, anders telt het niet!" roept instructeur Esther enthousiasmerend bedoeld vanaf beneden.

Hardplastic blobje
Pas dan besef ik wat 4,5 meter in werkelijkheid is: ongemakkelijk hoog wanneer je zonder enige ervaring of touw met je linkervoet moet steunen op een praktisch onzichtbaar hardplastic blobje ter grootte van een walnoot, en met je rechterhand moet reiken naar iets dat eruitziet als een spekgladde, oranje tiet.

Boulderen wordt steeds populairder. Vroeger werd het alleen aangeboden als een extra optie in klimhallen, maar tegenwoordig richten steeds meer plekken zich alleen op het boulderen.

Boulderen is hetzelfde als klimmen, maar dan zonder touw of tuigje en je kunt het in je eentje doen. De verschillend gekleurde grepen die naar boven leiden zijn de boulderroutes. De kunst is om van tevoren uit te puzzelen wat de beste manier is om zonder al te veel onnodig energieverbruik boven te raken.

"Sommige routes moet je wel tachtig keer doen om ze echt goed uit te vogelen," zegt Esther, die terloops laat vallen weleens een enkel ­gekneusd te hebben bij het vallen op de bouldermat. Met die laatste bekentenis voelt de bouldermat maar als een soort halve veiligheidsmaatregel.

Twisterpositie
Wanneer je onzeker in een soort verticale Twisterpositie boven aan die grepen hangt, kun je er niet honderd procent van uitgaan dat je je bij een uitglijder niet bezeert. Maar, zegt Esther, klimmen en boulderen zijn juist ideale sporten om - naast dat het een ideale spierworkout is - dat soort initiële angsten te overwinnen.

Dat lijkt inderdaad de grootste uitdaging aan boulderen: niet bang zijn voor het vallen, dat je uitglijdt en met een welluidende knak een knieschijf uit de kom kukelt, maar juist: vertrouwen hebben, rustig nadenken over je volgende stap, en met elke boulderroute beter worden.

Voor de beginner kan het moeilijk zijn over die aanvankelijke angst heen te stappen. Maar oefening baart kunst, en zeker bij boulderen geldt: the only way is up.

Lees ook de vorige proefles: Misselijk van het stuiteren bij bungee work-out

Waar Klimmuur Centraal
Prijs 10 euro. Huur klimschoenen: 4 euro
Wie wel geconcentreerde puzzelaars zonder valvrees
Wie niet angsthazen die nog geen keukentrapje op durven
Drempelhoogte Laag. Flexibele toegankelijkheid, kleurrijke sfeer, geruststellend behulpzaam personeel

Niet bang zijn voor het vallen!Beeld Floor Koop

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden