Schuim

In tokkie-chic sjoelen met bamischijven

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Een Vreet Feest/Club Cafetaria.

Organisatoren Guillaume, Jean-Jacques en Roswita Warmerdam (vlnr) en een stukje Jeroen Klaphake (m). Guillaume: 'Mensen komen pas laat. Ze hebben niet door dat er ook avondeten is' Beeld Schuim

Voor meligheid moet je openstaan, en de jongelui die daadwerkelijk hebben besloten hun zaterdagavond te besteden aan Een Vreet Feest van Club Cafetaria behoren overduidelijk tot de fine fleur van het genre.

Het diner dansant is met onbeperkt friet met snacks, bitterballen-bierpong, bamischijfsjoelen en een frikandelleneetwedstrijd. Dresscode: tokkie-chic.

Bij de ingang zit een jongeman bij de kassa en potjes en tubes. "Gel, spray, mousse, make-up. Willen jullie iets?"

Al snel bemoeit Michèle Mutsters zich ermee. "Jullie zijn echt underdressed. Wat is er misgegaan?"

Ik leg uit dat ik kom voor een stukje een krant.

"Een report!? Die stank, daar kunnen wij echt niks aan doen. Dat is van een putlucht ergens. Maar het past ook wel bij de vibe. Onbeperkt frikandellen en 90's hitjes."

Ik ben wel eens minder hartelijk welkom geheten. We krijgen een stempel van Sexyland op onze pols en een halve liter Keizerskroon, het huismerk van de Sligro, in blik.

Sexyland is een loods bij het NDSM-pontje. Binnen zijn de wanden aangekleed met houten schrootjes, op het dak staan de letters S-E-X-Y-L-A-N-D, in flikkerend licht.

Daarmee is dit nog niet meteen een nieuwe hotspot. Druk is het vanavond niet, een eufemisme. Maar ook met een mannetje of veertig spat de vrolijkheid van de plinten.

"Jongens!" roept een jongeman in een microfoon. "Vanavond zijn er veel frikandellen, veel bamischijven, veel bier en nog veel meer kaassoufflés."

Precies op dat moment - bij het woord kaassoufflés en volgens is dat allemaal geen toeval - duwt iemand op het knopje van de rookmachine.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Even later beginnen mensen, die de rest van de week ook gewoon een baan hebben en een normaal leven verder, te springen op Ome Joop, ome Joop, ome Joop-Joop-Joop.

Een jongen eet ondertussen een bamischijf.

Achterin de loods staat een andere jongen met een blonde pruik bij de frituur. Signature piece is de emmer mayo van een liter of tien. Op de tafeltjes liggen papieren kleedjes met rood-witte blokjes. De dj draait muziek die schitterend is als je tiener was in 1995.

Bij de pingpongtafel staat een zwangere vrouw bier te drinken uit blik. Dat zal toch niet? En inderdaad: twee keer kijken en iemand heeft de moeite genomen zich te verkleden met een kussen onder het stretchtruitje.

En dan moeten de acts nog beginnen. De drie heerlijke mafkezen van Wunterschlaus bijvoorbeeld. Couplet: "Wo ist der Bahnhof? Wo ist der Bahnhof?"

Antwoord: "Ich habe keinen Anus."

Pies- en poephumor, en ook nog een eindeloze hoeveelheid frikandellen. Carnaval voor noorderlingen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat een Vreet Feest/Club Cafetaria
Waar Sociëteit Sexyland, Ms van Riemsdijkweg
Wie zo’n vijftig bijzondere melige liefhebbers van frikandellen
Wanneer zaterdag 18 februari, van 19.00 tot 03.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ****
Hans zag volwassen mannen, sommigen met pruik, schuifelen op Simply Red

Jessy van Dinther (Club Cafetaria) en Stefan Geesink (dj BunkerFace) Beeld Schuim
Robert van der Riet, trainer Björn Hamburg en ondernemers Marcel Oor en Jim Boer zijn net binnen. Björn: 'Even kijken. Al drie frikandellen, een kaassoufflé en een kroket' Beeld Schuim
Casper Buis (barman) en Renske van Leeuwen (Sociëteit Sexyland): 'Hij is eigenlijk maatschappelijk werker' Beeld Schuim
Nola Jamin (tevreden bezoeker) en de vormgeefsters Michèle Mutsters en Sammie de Hommel, die dus niet zwanger is. Toch? 'Je weet het nooit' Beeld Schuim
Jory Willems en Yorgo Wieringa, keizers van het bitterballenbierpong Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden