Review

In time **

null Beeld

Regie: Andrew Niccol
Met: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Vincent Kartheiser

De Nieuw-Zeelandse scenarioschrijver en filmmaker Andrew Niccol debuteerde in 1997 overtuigend met Gattaca, een sciencefictiondrama over een samenleving waarin alleen mensen met perfect dna zich kunnen ontwikkelen.

Een jaar later werd zijn briljante script voor The Truman show verfilmd door Peter Weir - weer een verhaal over hoe vrijheid ondergeschikt wordt gemaakt aan de grote belangen.

Niccol is een regisseur/scenarist met een missie blijkt ook uit zijn sciencefictionactiefilm In time, thematisch verwant aan Gattaca, maar verder slechts een schim van zijn eerdere werk.

Ook in In time wordt een toekomstige samenleving geschetst, waarin de held onder het dogma van de toekomst probeert uit te komen: tijd is geld. Maar dan letterlijk: mensen worden niet ouder dan 25 en moeten daarna hun tijd verdienen of stelen. Een digitale 'tatoeage' op hun arm geeft aan hoeveel ze nog over hebben. De grote massa wordt arm gehouden zodat ze productief blijven voor de happy few, die letterlijk eeuwen op de bank heeft staan.

Als u een metafoor voelt aankomen, heeft u gelijk; maar dan wel één van een uiterst looiig karakter. Niccol heeft zijn boodschap willen verpakken in de vorm van een actiefilm, maar heeft daar duidelijk geen talent voor.

Justin Timberlake is een jongen die in opstand komt tegen zijn lot als hij hoort dat het gebrek aan tijd bedoeld is om de massa eronder te houden. Hij sluit vriendschap met de dochter (Amanda Seyfried) van een man die ruim in zijn tijd zit - woordspelingen zijn in deze film niet van de lucht.

En vanaf dat moment verandert de film in een vrolijke Bonnie and Clyde, waarbij miraculeuze ontsnappingen en wisecracks uit de lucht komen vallen, terwijl de twee banken kraken en tijd weggeven aan de armen.

Dat deze toon totaal niet spoort met het sombere 1984-achtige thema, is slechts één van de problemen van In time. Kennelijk heeft men in de toekomst ook veel last van tenenkrommende dialogen.
Als u het niet erg vindt, laten we de mogelijkheden liggen om opmerkingen te maken over tijd die beter gebruikt had kunnen worden. Zonde van de tijd. (Mark Moorman)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden