Plus

In The Event dwaalt de kijker rond in het verleden

De documentaire The Event laat met archiefbeelden de mislukte coup in Rusland in augustus 1991 zien.

Mike Peek
Demonstratie tegen de coup Beeld -
Demonstratie tegen de coupBeeld -

In augustus 1991 probeerden hooggeplaatste leden van de Sovjetpartij de macht in Moskou over te nemen. Ze zagen niets in de softe koers van Michail Gorbatsjov en stonden een terugkeer van het 'echte' communisme voor. Gorbatsjov werd onder huisarrest geplaatst, maar Boris Jeltsin, president van het nieuwe Rusland, kregen ze niet te pakken. De coup mislukte en leidde tot het definitieve einde van de Sovjet-Unie.

The Event

Regie Sergey Loznitsa
Te zien in De Balie, Eye, Filmhallen, Rialto

Wie altijd al eens in het verleden wilde ronddwalen, zal The event ademloos bekijken. Sergey Loznitsa gebruikt prachtig archiefmateriaal om die historische zomerdagen te schetsen. Niet in Moskou, maar in Leningrad (het huidige Sint-Petersburg). Er gebeurt vaak heel weinig. Burgers lopen vertwijfeld rond, weten niet zo goed waarop ze wachten. Of moeten hopen. De grauwe Sovjettijd leek bijna voorbij. En nu dit?

Gemankeerde revolutie
Er zitten fantastische beelden tussen. Een enorme menigte die heel voorzichtig het vredesteken maakt. Mensen die de poort van het Winterpaleis beklimmen, hetzelfde paleis dat in 1917 werd bestormd tijdens de Russische Revolutie. Of de jongen die, als de strijd is gestreden, de vlag van de Sovjet-Unie opvouwt, een tikkeltje onhandig.

En dan de muziek. De coupplegers lieten doorlopend Tsjaikovski's Zwanenmeer horen op radio en televisie. Loznitsa gebruikt flarden: genoeg om je lekker te maken, te weinig om te bevredigen. Hij wil met The Event zeker geen welbehagen oproepen, of beweren dat dit een afgerond verhaal is. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bleek een gemankeerde revolutie. Veel machthebbers keerden doodleuk terug. Wie goed kijkt, ziet de toekomst van Rusland zelfs in een auto stappen. Hij had nog iets meer haar destijds, Vladimir Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden