In Tabar loert altijd het gevaar

cIn de omgeving van de vooruitgeschoven Combat Outpost Tabar zoekt een militair naar bermbommen. In deze buurt stierf gisteren een Nederlander. Foto GPD Beeld
cIn de omgeving van de vooruitgeschoven Combat Outpost Tabar zoekt een militair naar bermbommen. In deze buurt stierf gisteren een Nederlander. Foto GPD

TABAR - Het is niet meer dan een berg poederachtig zand met op het hoogste punt een paar tenten. In het dal aan de ene kant van de heuvel ligt Tarin Kowt, aan de andere kant voert het uitzicht naar het veel kleinere Deh Rashan.

Combat Outpost (COP) Tabar - hier in de buurt reed gisteren opnieuw een Nederlandse terreinwagen op een bermbom - is hemelsbreed maar vijftien kilometer van Kamp Holland verwijderd. Toch duurt de reis naar de vooruitgeschoven post per Vikingrupsvoertuig, het paradepaardje van het Korps Mariniers, tussen de drie en zes uur - afhankelijk van wat onderweg gebeurt. (HANNEKE KEULTJES)

Verraderlijke geïmproviseerde explosieven liggen immers overal verstopt. De ene wordt op afstand tot ontploffing gebracht, de andere zodra er met een voet of voertuig druk op wordt gezet.

Zaterdag stuitte een patrouille op een explosief dat alleen nog hoefde te worden ingegraven. De explosievenopruimingsdienst moest uit Kamp Holland komen om de bom te ontmantelen.

Tabar is het resultaat van de in mei en juni uitgevoerde operatie Mani Gahr, die tot doel had om de Navo-invloedssfeer in het gebied ten noorden van Tarin Kowt te vergroten. Het was de bedoeling dat de post snel overgegeven zou worden aan het Afghaanse leger.

Dat is er nog steeds niet van gekomen. Afghaanse militairen zijn op Tabar niet te vinden. In plaats daarvan wordt de post sinds begin juni continu bewoond door Nederlandse militairen.

De Nederlanders hebben de basis in een paar maanden tijd flink uitgebouwd. Wat begon als een paar voertuigen in een kring, is uitgegroeid tot vijf miniposten. De centrale basis wordt in alle windrichtingen omringd door kleinere wachtposten. Vanuit die vier uitkijkpunten wordt het gebied 24 uur per dag in de gaten gehouden.

De centrale post bestaat nu uit vier slaaptenten, een provisorische sportzaal, die ook dienst doet als briefingsruimte, en een 'keukentafel', dicht bij de koelkast met koud water. Muren van ijzerdraad gevuld met grind bieden enige bescherming tegen raketaanvallen.

Vanuit de centrale post worden de Taliban nauwlettend in de gaten gehouden. Een team luistert radioverkeer af, en in de computerkamer komt de laatste informatie binnen.

Militairen die op de post gestationeerd zijn - vaak voor twee weken - eten rantsoenen: kant-en-klare maaltijden uit een zak, en kaakjes die met zowel zoet als hartig beleg kunnen worden gegeten. Vers eten is er nauwelijks.

De wc is een hokje met een gat. Met een plastic zak vang je je eigen behoefte op. Douchen kan: vul een jerrycan met zestien flesjes water en in vier minuten kan het stoffige zand worden afgespoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden