In Servië groeit de afkeer van Brussel

In Servië neemt de weerstand tegen het lidmaatschap van de Europese Unie snel toe. Omroep B92 in Belgrado meldde woensdag dat dit blijkt uit een enquête in opdracht van het Servische Centrum voor Veiligheidsvraagstukken.

Het aantal uitgesproken tegenstanders van zo'n lidmaatschap steeg in enkele maanden tijd van 25 naar 35 procent. Nog maar 47 procent van de bevolking is voorstander van een EU-lidmaatschap en dat is minder dan ooit. Volgens directeur Sonja Stojanovic van het Centrum voor Veiligheidsvraagstukken bestaat bij de Serviërs het sterke gevoel dat Brussel elke keer weer nieuwe voorwaarden stelt. Servië is sinds afgelopen maart wel kandidaat-lid.

Ook de Eurosceptische houding van de huidige politieke leiding speelt volgens haar een belangrijke rol. President Tomislav Nikolic zei afgelopen maandag nog in een interview dat Servië 'af zou zien van Europa als het land zou worden gedwongen te kiezen tussen aansluiting bij de EU en het opgeven van Kosovo'. De voormalige Servische provincie Kosovo verklaarde zich 4 jaar geleden eenzijdig onafhankelijk en kreeg daarbij de steun van de meeste EU-lidstaten. Servië weigert echter resoluut die zelfstandigheid te erkennen en uit de enquête blijkt dat twee derde van de bevolking het daarmee eens is.

Niet alleen de EU is momenteel de gebeten hond. Zo is ook twee derde van de Serviërs tegen een lidmaatschap van de NAVO. De Verdragsorganisatie zou volgens 15 procent eerst zijn excuses moeten aanbieden voor het bombarderen van Servië tijdens de Kosovo-oorlog in 1999. En 33 procent is van mening dat eerst de tijdens die bombardementen aangerichte schade moet worden vergoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden