PlusTheater

In Rust zacht Billy komen humor en tragiek samen

In Rust zacht Billy laat regisseur Eva Line de Boer humor en tragiek samenkomen in een parade van rituelen rond de dood.

Rust zacht Billy van Het Zuidelijk ToneelBeeld Bart Grietens

Zachtblauwe muren, een spreek­gestoelte, een glimmende kist en het onvermijdelijke glas-in-loodraam: het toneelbeeld van Tim Vermeulen laat er geen misverstand over bestaan dat dit een uitvaartcentrum is. Maar wat doet die glijbaan daar?

In Rust zacht Billy komen humor en tragiek samen in een parade van rituelen rond de dood en afscheid nemen. De voorstelling is vrijwel volledig samengesteld uit echte afscheidsspeeches voor bestaande – ‘of nou ja, niet meer bestaande’ – mensen.

Speeches waarin al het denkbare voorbijkomt: de clichés, de anekdotes. Herinneringen aan de pot met salmiaklolly’s in de kast en het strak gekapte haar van oma.

Kurkdroge lofzang

De acteurs leggen veel humor in hun vertolking van die redes, maar dat voelt nooit respectloos. Het benadrukt eerder hoe onbeholpen de mens is in zijn verdriet.

Hilarisch is bijvoorbeeld Raymonde de Kuypers kurkdroge lofzang op de inkoopkwaliteiten van Piet, medewerker van een postbedrijf. Maar dezelfde De Kuyper laat vervolgens de pijn spreken in de woorden van een moeder die met overslaande stem verzucht dat ze nooit meer de stinkende paardrijkleren van haar dochter zal wassen.

Medley van uitvaartkrakers

Stemmen haperen van emotie, woorden van liefde vermengen zich met verwijten. Op haar kenmerkend licht absurdistische wijze toont regisseur Eva Line de Boer de tragiek van de mens in scènes die soms de lach­spieren, soms de traanbuisjes en vaker nog alle twee op hetzelfde moment beroeren.

Een medley van uitvaartkrakers als Afscheid nemen bestaat niet en Time to say goodbye en een scène rond een op sociale media geplaatst afscheidsgedicht en de stortvloed van emoji’s en paarse hartjes daaronder, etaleren hoe rituelen rond de dood constant veranderen.

Maar vooral toont Rust zacht Billy dat het verdriet daaronder, en de vaak zo stuntelige pogingen daar uitdrukking aan te geven, maar al te tijdloos en menselijk zijn.

Rust zacht Billy

Door Eva Line de Boer, Het Zuidelijk Toneel
Gezien 26/2 Toneelschuur, Haarlem
Te zien 3 t/m 5/3 Theater Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden