PlusBouwwoede

In Osdorp veranderen de gebouwen, maar blijven de straten hetzelfde

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad duizenden nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in 'Koers 2025'. Wat moet daarvoor wijken?

Ali Baba (links) op zijn stoel voor de winkel van zijn neef op de Osdorper BanBeeld Marc Driessen

Af en toe zit Ali 's avonds een paar uur op een stoel voor de deur van Liquor Palace, de slijterij van zijn neef op de Osdorper Ban. Overdag is het winkelcentrum rondom het Osdorpplein het kloppende hart van de buurt, maar als de winkels daar om zes uur sluiten verplaatst het leven zich naar een paar honderd meter verderop, naar de strook met avondwinkels en eetgelegenheden aan het begin van de Osdorper Ban.

Daar waar iedereen Ali kent als Ali Baba, en zo wil hij ook graag in de krant worden genoemd.

Wandelen door Osdorp
Ali werd geboren in Rotterdam, woonde een paar jaar in Turkije, maar woont sinds zijn tienerjaren in Osdorp, vertelt hij tijdens een wandeling door de buurt.

Dit is wat hij vaak doet: na een lange dag werken in de bouw eerst even een uur bijslapen en vervolgens de straat op. Wandelen door Osdorp, de wijk die hij eigenlijk nooit wil verlaten.

Hij houdt van de ruimte en het groen, het geeft hem rust. De Hoekenesgracht vindt hij mooier dan welke gracht in het centrum dan ook, waar hij het sowieso veel te druk en negatief vindt.

Hier kent hij iedereen en heerst broederschap. In elk geval onder de oudere generatie, want zelf is hij ook al in de veertig. "Als iemand aan me vraagt of ik dit wil ruilen voor een andere plek, zeg ik nee."

Alleen is Osdorp sinds Ali er opgroeide wel een andere plek geworden. Ook hier is het drukker en minder groen geworden, in vergelijking met Ali's onbekommerde jeugd.

Toen hij nog geen zorgen had en niet altijd aan het werk was. Toen de winters nog koud waren en er op de Hoekenesgracht werd geschaatst, iets waar hij niet goed in was.

Vernieuwing
De afgelopen decennia is er veel gebouwd in de omgeving. Naar verwachting is rond 2020 rond de zeventig procent van de dan twintig jaar oude plannen van Parkstad 2015 voltooid, het grote vernieuwingsproject van Nieuw-West.

De Wildemanbuurt rondom Liquor Palace is een van de delen waar de vernieuwing nooit echt is doorgezet. Ali wijst op een rij naoorlogse etageflats met krappe woningen. "De flats van de Notweg. Die vergeet ik nooit meer. Hier liep ik vroeger mijn krantenwijk, ik bezorgde Het Parool. Aan deze flats leek geen einde te komen."

Net als de rest van Osdorp zal ook de Wildemanbuurt veranderenBeeld Laura Van Der Bijl

Net als de rest van Osdorp zal ook de Wildemanbuurt veranderen. Dat is ook nodig. Het gemiddelde inkomen in de wijk behoort nu nog tot de laagste van de stad en de werkloosheid is hier groot.

Daarnaast kampt de buurt aan de ene kant met vergrijzing, aan de andere kant met een hardnekkige groep criminele hangjongeren. Hoewel de plannen niet nader gespecificeerd zijn, wordt in Koers 2025 voorgesteld dat ook hier verdichting plaats kan vinden.

Herinneringen
Ali maakt zich er geen zorgen over. Het gaat vaak ten koste van de natuur, maar de vele nieuwbouwprojecten vindt hij ook wel mooi. En hij begrijpt ook dat mensen ruimer willen wonen.

Bovendien, zegt Ali, de gebouwen veranderen dan, de straten en paden blijven hetzelfde. En dat is waar toch de herinneringen aan kleven. Ali Baba heeft nog wel een voorbeeld. "Kijk, hier ben ik eens over de kop gevlogen met mijn crossfiets. Lag ik met mijn bloedneus op het fietspad. Vergeet ik ook nooit meer."

Lees de rest van de serie Bouwwoede:
Woningnood in de stad: waar kan nog gebouwd worden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden