In november meer dan 5 duizend doden door jihadistisch geweld

Meer dan vijfduizend mensen zijn wereldwijd in november om het leven gekomen als gevolg van jihadistisch geweld. De BBC constateert dat vandaag uit eigen onderzoek in samenwerking met het Internationale Centrum voor Onderzoek naar Radicalisering (ICSR).

redactie
Een fragment uit een propagandafilm van Boko Haram. Beeld afp
Een fragment uit een propagandafilm van Boko Haram.Beeld afp

Volgens het onderzoek vielen de doden bij 664 aanvallen in veertien landen. 80 procent van de slachtoffers vielen in Irak, Nigeria, Afghanistan en Syrië. Elk uur kwamen gemiddeld bijna zeven mensen om het leven als gevolg van geweld door terreurorganisaties als al-Qaeda, al-Shabaab of Boko Haram.

Islamitische Staat, die bloedig om zich heen grijpt in Syrië en Irak, was verantwoordelijk voor tweeduizend doden. De meeste doden, 1.770, vielen dan ook in Irak. De meesten van de 5.042 slachtoffers waren burgers (2.097). Meer dan 1.700 doden waren militairen en onder de jihadi's vielen bijna duizend doden.

Complexe en wijdreikende beweging

Volgens ICSR-directeur Peter Neumann blijkt uit de cijfers dat 'jihadisten en al-Qaeda niet langer precies hetzelfde zijn'. '60 procent van de doden door jihadisten viel door geweld van groepen die geen formele band met al-Qaeda hebben. Het algehele beeld is dat van een toenemend ambitieuze, complexe, ontwikkelde en wijdreikende beweging.'

De aanslag met de meeste slachtoffers was een bomaanslag op een moskee in de Nigeriaanse stad Kano, waardoor 120 mensen omkwamen. Bomaanslagen waren hoe dan ook het favoriete middel, gevolgd door geweren, granaataanvallen en onthoofdingen.

Op de website van de BBC is een infographic te zien die het geweld in kaart brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden