PlusReportage

In Noord zijn ze het lood in leidingen zat en tappen ze water buiten

In Noord gaan sommige bewoners nu naar de waterpomp voor drinkwater. Beeld Jean-Pierre Jans
In Noord gaan sommige bewoners nu naar de waterpomp voor drinkwater.Beeld Jean-Pierre Jans

De gemeenteraad hoorde gisteren inwoners van Noord over het lood in hun drinkwater. Velen voelen zich bedonderd. ‘Het leek hier zo gezond.’

Met heftige woorden richtte inspreker Fiona Klück zich gisteren tot de gemeenteraad. “Vandaag zou ik mijn eerste termijnecho hebben bij de verloskundige. Maar helaas: vorige week zondag, een miskraam. Toen ik dit vertelde aan een buurvrouw, bleek dat ook zij kortgeleden een miskraam had gehad.”

Bij beide vrouwen stroomt loodhoudend drinkwater uit de kraan. Hoewel onderzoeken in het verleden hebben uitgewezen dat vrouwen met relatief veel lood in het bloed een verhoogd risico op een miskraam lopen, wordt dat verband in recente onderzoeken van het RIVM niet meer genoemd. Klück eist daarom nu een onderzoek naar het verband tussen miskramen en loden waterleidingen en eist van de wethouder dat hij ervoor zorgt dat voor 1 juni 2020 alle loden leidingen zullen zijn vervangen.

De woede van Klück illustreert de boosheid en de angst van de inwoners van Noord die er onlangs achter kwamen dat hun drinkwater te veel lood bevat.

Kraan op schoolplein

Volgens Floor Hallema (42) voelen de inwoners van Tuindorp Nieuwendam zich bedonderd. “Dit is de mooiste buurt van Amsterdam. Het lijkt zo groen en gezond. Maar mensen zijn nu onzeker.” Hallema haalt daarom, net als andere buurtbewoners, haar drinkwater bij een kraan op het schoolplein in het Wognumerplantsoen.

Elise Boiten (48) uit de Schouwstraat ‘is niet zo ondersteboven als anderen’ van de loden leidingen. “In principe zou het loodgehalte in onze leidingen moeten meevallen.”

Boiten, die vier jaar geleden met haar gezin in Noord is gaan wonen, heeft twee weken geleden de leidingen in haar huis toch maar laten testen. De uitslag van die test is nog niet binnen. “Je denkt dat je je kind hier een gezonde start geeft.”

Boiten haalt haar water nog niet elders. “Maar in de ochtend drink ik liever geen kraanwater, omdat het dan het schadelijkst is.”

Slechte voorlichting

Vooral tegenover woningcorporatie Ymere is de argwaan groot. Huurders voelen zich weinig gesteund en hebben het gevoel dat zij door Ymere van het kastje naar de muur worden gestuurd.

De buurtbewoners kregen gisteravond bijval in de gemeenteraad. Volgens raadslid Dorrit de Jong (GroenLinks) schort het aan voorlichting. Buurtbewoners treffen nog steeds verloskundigen en huisartsen die niet op de hoogte zijn van de gevaren van lood in het drinkwater.

Het bedrijf dat door Ymere is ingeschakeld om bij huurders thuis het drinkwater te meten, laat de kraan eerst twee minuten doorlopen, aldus De Jong. Daar worden lagere loodconcentraties gemeten dan wanneer huurders zelf een meetbureau inschakelen. In de buurt voedt het de argwaan dat Ymere iets te verbergen heeft.

Alexander Hammelburg, raadslid voor D66, hekelde de onzekerheid en vroeg zich hardop af of de wettelijke drinkwaternorm van 10 microgram lood per liter niet te hoog is.

Woningcorporatie Ymere zegt ‘snoeihard’ te werken aan oplossingen. “Gezondheid vinden we het allerbelangrijkst. En water halen bij de pomp is natuurlijk niet meer van deze tijd.”

Op dit moment brengt Ymere in kaart waar de loden leidingen lopen en hoe ze liggen. Volgens de woningcorporatie is het echter onmogelijk om ze voor 1 juni overal vervangen te hebben. “We kunnen niet alle woningen tegelijk aanpakken. We beseffen dat bewoners hadden gehoopt op een andere boodschap, maar we willen er ook helder over zijn,” aldus Coen Springelkamp, woordvoerder van de corporatie.

Wat is er aan de hand?

Afgelopen zomer ontstond onrust in Nieuwendam en Buiksloot in Noord, toen huiseigenaren ontdekten dat er lood in hun drinkwater zat. Mogelijk gaat het om honderden getroffen huishoudens. Wettelijk is 10 microgram lood per liter drinkwater toegestaan, maar er zijn woningen waar tot wel 80 microgram per liter is gemeten. Lood tast het leervermogen van kinderen aan en heeft een negatieve invloed op hun IQ. Daarnaast speelt het een rol bij de ontwikkeling van hart-en vaatziekten. Op dit moment worden 6347 woningen in Noord onderzocht door wooncorporatie Ymere. Daarvan zijn er 5004 loodvrij. Van de rest is nog geen uitslag bekend. Van 71 woningen is al met zekerheid vastgesteld dat er meer lood in de leidingen zit dan wettelijk is toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden