In Nederland zijn jarenlang te veel kantoren gebouwd

Bouwen zonder te kijken of er vraag naar is. Dat is jarenlang de praktijk geweest in Nederland. Het gevolg is dat ons land in Europa behoort tot de landen waar de meeste kantoren leegstaan. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Inmiddels staat in Nederland 16 procent van de kantoren leeg en 8 procent van de winkels. Deze percentages zijn nog altijd stijgende.

De onderzoekers van PBL en ASRE onderzochten tientallen projecten. Ze stellen vast dat exploitatietekorten al voor het uitbreken van de economische crisis in 2008 aan de orde van de dag waren.

'Dat betekent dat al voordat de eerste schop de grond inging, duidelijk was dat de kosten hoger waren dan de opbrengsten. Maar gemeenten en projectontwikkelaars gingen er vaak ten onrechte vanuit dat de gaten lopende het project wel zouden worden gedicht, waarbij ook werd gerekend op de rijkssubsidies die toen nog bestonden', aldus PBL-onderzoeker Edwin Buitelaar.

Om nieuwe leegstand tegen te gaan, is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat gemeenten nieuwe vastgoedplannen vooral beoordelen op basis van de lokale en regionale behoefte. 'Gemeenten zouden ook terughoudend moeten zijn bij het verwerven van grond, want daardoor krijgen ze ook een financieel belang om er kantoren en winkels op te laten zetten', aldus Buitelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden