Derk SauerBeeld Artur Krynicki

In Moskou gaat het er ineens grimmig aan toe

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Op social media circuleerde gisteren een filmpje van een man die zijn hond uitliet bij ‘de Schone vijver’ in het centrum van Moskou, het decor van Boelgakovs beroemde boek De meester en Margarita.

Hij werd gestopt door twee agenten, die opmerkten dat hij zich verder dan de toegestane honderd meter van huis bevond. De man sputterde tegen en na wat geschreeuw werd de man in een politiebusje geladen, de hond verweesd achterlatend.

In Moskou gaat het er ineens grimmig aan toe. Op straat patrouilleert overal politie, alle parken en speelplaatsen zijn afgesloten en over de boulevards rijden politieauto’s met geluidsinstallaties die de bewoners aanmanen vooral binnen te blijven.

In Russische provincies is het niet anders. In Tatarstan staan kozakken met hun zweepjes klaar om mensen terug naar huis te sturen en in Tsjetsjenië doen ze dat met ijzeren staven.

Italiaanse toestanden, maar dan op z’n Russisch.

Alleen wordt er ’s avonds niet van de balkons gemusiceerd en geapplaudisseerd voor het ziekenhuispersoneel. Niet omdat Russen geen bewondering hebben voor de inzet voor de artsen, maar omdat het zo onduidelijk is wat zich precies in de ziekenhuizen afspeelt.

We weten alleen dat er vandaag duizend coronagevallen zijn bijgekomen en tot nu toe 47 mensen zijn overleden.

Anders dan in Nederland of New York hier geen dagelijkse briefings met gegevens van het aantal testen, de groei van het aantal patiënten op de ic’s, de capaciteit van de ic’s en de fameuze curve die ons leven dezer dagen bepaalt.

Dat maakt Russen achterdochtig en onzeker, waardoor veel mensen zich vasthouden aan een populair spreekwoord uit de Sovjettijd: “Je hebt een leugen, een heilige leugen en daarna komt de statistiek.”

O ja, en die achtergelaten hond is gelukkig door de vrouw van het baasje teruggevonden. De baas bleek Jezus te heten (geen grap) – en laat Jezus nu net zijn opwachting maken in de eerste alinea van De meester en Margarita.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden