PlusColumn

In mijn droom werd Cruijff boos: 'Bosz blijft'

Menno PotBeeld Wolff

Vannacht droomde ik dat Johan Cruijff nog leefde. Het was eind mei, Johan kwam de Arena binnen en kon meteen rijdende rechter spelen, want er was heibel in de tent.

Alle aanwezigen tetterden door elkaar heen. Hoofdtrainer Peter Bosz had een lauwe evaluatie gekregen en wilde vertrekken naar Borussia Dortmund, waar hij veel geld kon verdienen. Ook had hij bonje met zijn assistenten, Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman, die zich 'niet gehoord' voelden.

"Ho, wacht even," zei Johan. "Wil Bosz weg omdat hij ruzie met zijn assistenten heeft?"

Iedereen weer kakelen. Ja, nee, welles, nietes, het was een gekrakeel van jewelste. Johan Cruijff stond even paf, maar nam snel weer de leiding, want daar was hij per slot van rekening Johan Cruijff voor.

"Bosz blijft," zei Johan. "Sowieso. Ik leg hem wel uit dat hij geweldig werk heeft verricht en dat die kulbeoordeling een beginnersfoutje was. Waar is hij?"

Dennis Bergkamp sputterde dat Bosz zijn staf wilde vervangen. Dat kon toch zeker niet? Dat was toch in strijd met het Johans eigen Plan?

Johan werd boos. "De enige die het Plan Cruijff kent, ben ik," bitste hij. "Willen we nou Ajaxvoetbal of hoe zit dat? Kijk hoe die ploeg speelt, kijk naar de stijgende lijn. Bosz is de baas. Als hij een andere staf wil, dan kríjgt hij die. De rest houdt zijn snuit dicht. Dát is vandaag het Plan Cruijff, gesnopen? Waar zit hij? Ik lul net zo lang tegen hem aan tot hij niet eens meer weet hoe je Dortmund schríjft."

Johan beende de kamer uit. De directie zweeg, alleen Marc Overmars grijnsde. De kleppen van het Technisch Hart waren gestopt met klepperen.

Toen ik ontwaakte, was het Deadline Day op de Europese transfermarkt, de potentieel vervelendste dag van het voetbaljaar. "Daar gaan we," mompelde ik. "De laatste internationale krachtmeting van het seizoen." En ik stapte uit bed.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en het zojuist verschenen 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden