PlusFilmrecensie

In Mannenharten 2 is De Cloe's talent af en toe te ontdekken

Het was even schrikken toen Mark de Cloe op de proppen kwam met Mannenharten, een zeer commerciële, uiterst gladde romcom. Toch zie je De Cloes talent vaker doorschemeren dan in het origineel.

Mike Peek
De verhaallijnen van Daan Schuurmans (foto), Jeroen Spitzenberger en vooral Fabian Jansen zijn een stuk minder interessant Beeld Pief Weyman
De verhaallijnen van Daan Schuurmans (foto), Jeroen Spitzenberger en vooral Fabian Jansen zijn een stuk minder interessantBeeld Pief Weyman

Tien jaar geleden maakte Mark de Cloe Boy meets girl stories, 34 gevoelige filmgedichtjes over hoop, geluk, roes en verdriet. De publieke omroep zond ze uit als er een gaatje viel in de programmering. Het merendeel is verbluffend goed en vooral: vrij van houvast. De kijker dwaalt rond in rauwe emotie.

Het was dus even schrikken toen De Cloe op de proppen kwam met Mannenharten, een zeer commerciële, uiterst gladde romcom. Gebaseerd op een Duitse kaskraker nota bene. Dat het nu eens mannen waren die de hoofdrol speelden, kon niet compenseren dat de archetypische personages vooral clichés uitbraakten.

Voor dit vervolg had De Cloe aanzienlijk meer vrijheid. Hij schrapte een aantal karakters om de anderen meer body te kunnen geven. In het geval van platenproducent Dennis (Barry Atsma) is dat ook wel gelukt. Zangeres Remy breekt langzaam door zijn pantser, waarna Atsma een mooie, emotionele speech geeft over de angst om mensen dichtbij te laten komen.

Talent
De verhaallijnen van Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger en vooral Fabian Jansen zijn een stuk minder interessant. Jansen is de wanhopige dikzak die hoopt te scoren met foute oneliners ('Hoe wil je je eitje, gekookt, gebakken of bevrucht?') en zich inschrijft voor een cursus versieren. Tussendoor wordt zijn libido getest door een geile agente - vreselijk onleuk allemaal.

Toch zie je De Cloes talent vaker doorschemeren dan in het origineel. Het onbevangen joch dat heel Amsterdam doorfietst in de hoop zijn meisje terug te zien, komt dicht bij een Boy meets girl story. En de film bevat een prachtige break-up van twee personages die beseffen dat hun liefde niet was voorbestemd. Als ze dat eenmaal uitspreken, valt de onderlinge spanning weg.

Helaas staat de Mannenharten-formule louter geluk toe. Tijdens de aftiteling blijkt het stel doodleuk weer bij elkaar, zonder enige verklaring. Een betreurenswaardige knieval naar het zaterdagavondpubliek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden