PlusKlapstoel

'In Maaskantje ben ik gewoon Tim uit het dorp'

Tim Haars (1981) is acteur en presentator. Hij speelde in de populaire tv-serie New Kids en was presentator bij Veronica en de VPRO. Vanaf donderdag is hij te zien in de film Ron Goossens, Low-Budget Stuntman.

Willeke Keulen
Tim Haars Beeld Harmen de Jong
Tim HaarsBeeld Harmen de Jong

Maaskantje

"Fout, ik ben geboren in 's-Hertogenbosch, alleen stond het lang verkeerd op Wikipedia. Ik groeide op in Maaskantje, een overzichtelijk dorp met 1500 inwoners die elkaar allemaal van gezicht kennen. Pas vanaf mijn twaalfde mocht ik alleen naar de grote stad."

"Streng hè? Ik ben ook veel geslagen vroeger door mijn moeder. Nee hoor, geintje. Ik kom er nog steeds één of twee keer per maand voor mijn ouders. Daar ben ik gewoon Tim uit het dorp."

BN'er

"Ik ben bekend, maar gelukkig geen BN'er. Ik ben gewoon acteur. BN'ers zijn mensen die hun bekendheid echt gebruiken en inzetten. Aan het bekend-zijn moest ik wel wennen. Dat mensen opeens op de foto wilden met me, voelde ik niet aankomen. Er is een periode geweest dat ik een paar bier nodig had voor ik naar buiten ging en dat ik dacht dat iedereen naar me keek."

Boefje

"Ja, dat denk ik wel. Ik heb veel scholen geprobeerd, maar dat was geen groot succes. Op de basisschool bleef ik zitten omdat ik te speels was en op de middelbare school was ik meer bezig met het schoonhouden van het schoolplein dan les volgen."

"Na de eerste klas werd ik van school getrapt, omdat ik onhandelbaar was en alleen maar bezig was met skaten. Ik ging in Eindhoven naar een school voor constructieve beroepen, strafkamp Brabant noemden we het ook wel, waar ik een koksopleiding afrondde."

"Ik denk dat docenten nooit zagen wat mijn mogelijkheden waren. Uiteindelijk heeft het positief uitgepakt, want het is waarschijnlijk
de reden dat ik zo veel bewijsdrang heb."

Rembo & Rembo

"Jeugdsentiment. Vooral de föhnreeks vond ik leuk vanwege het ongemak en die sketch waarbij hij steeds in die drol valt. Het zijn nooit bewust voorbeelden voor me geweest, maar die humor heeft zeker een zaadje geplant."

Skater

"In Maaskantje heb je veel creatieve mensen met te veel vrije tijd die niets te doen hebben, dus met vrienden bouwde ik een skatepleintje. We kochten een miniramp waar we twee quarterpipes van maakten. Op mijn dertiende werd ik voor het eerst Nederlands kampioen inline­skaten, waardoor ik mee mocht doen aan het WK in San Francisco."

"Ik kreeg een Amerikaans sponsorcontract, vloog de hele wereld over om te skaten en er werden dozen vol gratis skatespullen bezorgd bij ons huis in Maaskantje. Voor het maken van een spotje voor BMW kreeg ik ooit 2500 gulden. Daar heb ik toen een camera van gekocht en zo is het begonnen: ik belandde voor de camera en mijn broer erachter."

Mallorca

"Ik heb daar twee keer negen maanden gewerkt als entertainer in een viersterrenresort, omdat ik na school totaal niet wist wat ik wilde. Dat ­betekende 's ochtends ochtendgymnastiek bij het zwembad, 's middags sportactiviteiten met kinderen en elke avond een show. De ene avond West Side Story, de avond erna op Les ­Misérables, dus ik had soms wel vijftig dansjes in mijn hoofd."

"Er kwam wel 2500 man publiek, dus het werd professioneel aangepakt. Ik heb echt auditie moeten doen en werd een maand opgeleid in Spanje. Het was vooral goed voor mijn talen. Door die kinderdisco kan ik nu in zes talen 'Iedereen naar de dansvloer' zeggen. Tutti i bambini allo pista da ballo!"

Autodidact

"Ik heb twee keer auditie gedaan voor de toneelschool in Arnhem en de kleinkunst in Amsterdam, maar werd beide keren afgewezen, dus ik ben niet officieel geschoold. Toch heb ik elke techniek qua acteren wel bestudeerd, om er vervolgens achter te komen dat ik er geen een wil gebruiken. Met techniek zit je in je hoofd en als je een rol speelt, moet je er niet te veel over nadenken. Je moet het gewoon zijn."

Verrekte mongol

"New Kids! Totaal geëscaleerd, in positieve zin. Vroeger hingen er allemaal van die gasten rond bij ons skatepleintje, die naar ons 'alto's' dingen riepen als 'Heu kutskater, wamoedegijnou? Je broek is te groot, zeker om in te poepen of wa?' Wij gingen dat nadoen, de klank van plat Brabants en hoe ze zich gedroegen. Dat mondde uit in de karakters die je ziet in New kids."

"De ­reden dat het aansloeg, is denk ik dat we een tijdsbeeld neerzetten van de jaren tachtig en negentig. Iedereen herkent zich erin. Niet ­alleen Brabant, maar heel Nederland en daarbuiten. Er kwamen in het begin echt bussen vol mensen uit België, Duitsland en Rusland naar Maaskantje. Vroeger lag Maaskantje bij Den Bosch, nu ligt Den Bosch bij Maaskantje."

Schultenbräu

"Steffen en Flip hadden gevraagd of ze New Kids wilden sponsoren, omdat hun bier door ons een succesvol bier werd bij de Lidl. Dat wezen ze af, maar we kregen wel twintigduizend blikken bier voor een scène in New Kids Turbo. Het is echt hoofdpijnbier, net als de halve liters van de Euro Shopper van 37 cent, alleen dan nog ranziger. Ik drink het nooit, maar drinken an sich vind ik wel leuk. Geen cocktails, maar bierrr. Lekkerrr, fluitjes en vaasjes."

Mom

"Ja, Helma Haars. Daar maken we veel grappen over, maar die zijn te grof voor de krant. Voor het programma 50 Ways To Kill Your Mommy heeft ze een tatoeage van een hartje met het woord 'mom' gezet bij mijn broer en ik. We ­hadden haar de meest bizarre dingen laten doen in dat programma, zoals worstelen met een alligator. Een variant met mijn vader zit er niet in, want hij durft te veel."

"Mijn vader is stratenmaker en mijn moeder huisvrouw, dus dat allebei hun zoons zo terecht zijn gekomen, hadden ze nooit verwacht. Aan hun extreem trotse reactie valt wel af te lezen dat ze dit in elk geval niet hadden verwacht."

Carnaval

"Mijn moeder zat in een carnavalsclub. Mijn vader niet, maar die zorgde voor bier. Ik was altijd een piraat en dan breide mijn moeder een trui met het woord 'piraat' erop, zodat er geen onduidelijkheid zou ontstaan."

"In 2009 was iedereen of verkleed als Michael Jackson of als een New Kidskarakter, met snor en matje. Ik dacht: shit, we hebben carnaval verpest, maar het bleek positief. We hebben het jaar erna een New Kidscarnavalsnummer gemaakt als grap, maar het werd dé carnavalshit van 2010. Groeten Uit Brabant Kut heette het."

Veronica

"Leuk om te doen, maar niet helemaal wat bij mij past. Ik heb er nooit spijt van gehad maar Villa Achterwerk bij de VPRO heb ik drie jaar ­gedaan en dat vond ik echt heel leuk. De humor is droger en voor kinderen iets maken past ook beter bij me. Je kunt creatief veel meer doen en er zijn minder grenzen. Televisie voor volwassenen is een beetje saai en je krijg meteen te ­horen wat iedereen ervan vindt."

Flops

"Ja, die zijn er, maar niet ernstig. Noem er eens één? Total blackout. Woah dat was kut! Maar flop, hoezo? Ik had zoiets nog nooit gedaan. Met onze films deden we nooit concessies en nu moest ik opeens een script volgen. Dat het geen succes was, daar heb ik geen nacht minder om geslapen. Dat gezeur over kijkcijfers. Ik dacht dan: sorry, maar niet mijn probleem."

Stuntman

"Ja, arme Ron. Zijn leven is zo klote. Zijn vrouw heeft hem verlaten, hij is alcoholist; het is echt een aaneenschakeling van tegenslagen. Net als met New Kids en Bro's Before Ho's staat de grapdichtheid centraal, maar het is nu echt zwarte humor."

"Ik heb zo veel mogelijk zelf gedaan, want ik vind films waarin de stunts door de acteur zelf gedaan worden ook altijd beter. Het was wel zwaar want ik moest 15 kilo aankomen voor de rol van Ron Goossens en ging in de eerste week van de opnames door mijn rug. Nog geeneens door een stoere stunt, maar doordat ik bukte. ­Iemand was tegen mijn auto aangereden die ik net had gekocht, een Jaguar XJ40, en ik wilde de schade checken."

15 kilo

"In vier maanden. En dat terwijl ik al gewend ben veel te eten, want als ik niet genoeg eet, ga ik gewoon uit. Ik ben al drie keer gevraagd voor Expeditie Robinson, maar ga dat nooit doen, want dat wordt echt ongezellig op dat eiland. Onder begeleiding dronk ik naast een compleet aangepast dieet drie keer per dag Nutridrink, wat neerkomt op 900 calorieën extra per dag."

"Ik zat constant in een afterdinnerdip, was altijd moe en mocht niet sporten. Ik heb een lichte depressie gehad door deze film, omdat ik niets mocht en verder ook geen werk kreeg omdat ik ineens dik was. Het is er nu weer af, maar het heeft me in totaal toch een klein jaar van mijn leven gekost."

Jaap

"Dat is mijn zoon, maar ik praat nooit over mijn privéleven omdat ik niet continu een 'nu.nl'tje' wil worden. En als je dat niet wilt, moet je vanaf het begin je mond houden. Mensen die klagen dat het gaat over hun privéleven zijn er altijd zelf mee begonnen."

Dieuwke Wynia

"Ah ja, zij is nu weg, toch? Ik kan me niet voorstellen dat ze het slecht heeft gedaan, want dat programma is echt legend. Ik heb ook een paar keer aan tafel gezeten, dus Dieuwke bedankt!"

Ron Goossens, Low-Budget Stuntman draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden