In 'Kankerlijers' zie je echte pubers (***)

De aangrijpendste scène van 'Kankerlijers' zit in het begin. De zestienjarige Olivier (Gijs Blom) is in gesprek met een arts. Het gaat over chemo. Hij wil niet meer. Niet meer kotsen, niet wéér een kale kop. Zijn moeder smeekt hem het toch te doen. Zonder nieuwe chemo gaat haar zoon onherroepelijk dood.

null Beeld Pief Weyman
Beeld Pief Weyman

Die conversatie is achter gesloten deuren. We zien alleen ruggen en horen gedempt verdriet, net als Oliviers vrienden Nick (Massimo Pesik) en Iwan (Jasha Rudge), die op de gang op hem wachten. Ze liggen alledrie op de afdeling kinderoncologie, waar ze zo goed en zo kwaad als het kan proberen te puberen. Beetje dollen met de mooie nachtzuster (Nicolette van Dam), beetje rappen, beetje proberen niet aan hun geamputeerde benen te denken.

Als één van de jongens naar 'de kernreactor' moet, hun term voor bestraling, nemen de anderen afscheid met de woorden: 'Wij zijn niet ziek, wij zijn kankerlijers!'

Racen in een rolstoel
De komst van Gina (Vera van der Horst) schudt de hormonen flink op. Aanvankelijk wil ze niets van het trio weten, maar gaandeweg beseft ze dat de jongens het beste met haar voorhebben. Ze leven gezamenlijk toe naar het komende huisfeest, want 'dat is leuker dan die fokking cliniclowns'.

Een veelzeggende quote. Kankerfilms gaan vaak over volwassenen óf over jonge kinderen, maar Lodewijk Crijns, die zich baseerde op het Spaanse Planta 4a (2003), vertelt het verhaal vanuit het perspectief van tieners. En vóór tieners. Daar past geen politieke correctheid bij. Dus racen de jongens in hun rolstoel door het ziekenhuis, steken ze in de kelder een jointje op met de onderhoudsmonteur en maken ze aan de lopende band seksistische grappen.

Je daaraan ergeren is het punt missen. Crijns neemt zijn personages en hun ziekte wel degelijk serieus, maar beseft dat je juist bij deze leeftijdsgroep zuinig moet zijn met grote emoties en vioolmuziek. Lol en vriendschap zijn de beste medicijnen. De acteerprestaties schommelen behoorlijk (Blom en Van der Horst zijn duidelijk het meest ervaren), maar die vriendschap overtuigt.

Film: Kankerlijers
Bioscoop: Arena, De Munt
Regie: Lodewijk Crijns
Met: Massimo Pesik, Jasha Rudge, Gijs Blom, Vera van der Horst

Lees vandaag (12-2) in Het Parool een interview met regisseur Lodewijk Crijns.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden