De verloren kinderen van het Kalifaat Beeld 2doc
De verloren kinderen van het KalifaatBeeld 2doc

In IS-gebied zijn de familieverhoudingen meteen terug

Han Lips

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De verloren kinderen van het Kalifaat.

Hoessein gaat in IS-gebied op zoek naar de kleinkinderen die hij nog nooit heeft gezien. Maar rond de puinhopen van Raqqa zijn ze wel klaar met het kalifaat.

Zoals Hoessein te horen krijgt over zijn zoon die omkwam bij het bombardement van het IS-wapendepot dat hij bewaakte: "Hun ziel was ziek en ligt op de vuilnisbelt van de geschiedenis."

Mooi gezegd, maar gold dat niet ook voor Hoesseins familie?

Ilyas, de benjamin van het gezin, ging op 15-jarige leeftijd naar Syrië met zijn moeder, de ex-vrouw van Hoessein. Hun dochter reisde haar geliefde achterna en kreeg eenmaal in IS-gebied twee kinderen. Nu zit ze in een krijgsgevangenkamp.

Na lang aandringen bij de Koerdische autoriteiten krijgt documentairemaker Sinan Can gedaan dat Hoessein ze mag spreken. De ontmoeting is de climax van een toch al beklemmende film.

Hoessein die hyperventileert bij het vooruitzicht oog in oog te staan met zijn dochter en de kleindochtertjes die zoveel lijken op het onschuldige meisje dat hij thuis had, ooit. Zijn dochter daas van de nooit meer verwachte hereniging met haar vader.

En meteen zijn de verhoudingen van vroeger terug. Zijn dochter durft hem bijna niet onder ogen te komen. Op vaderlijke toon vraagt Hoessein wat er in haar gevaren is om kinderen te krijgen op zo'n plek. "Ben je gelukkig? Waarom ben je dan hiernaartoe gekomen, meisje?"

Even reageert ze opstandig: "Ons gezin was al uit elkaar..." Precies daarom liet ze zich naar IS-gebied lokken door haar man. Ze is erin geluisd, zegt ze. Op haar beurt zegt ze als moeder dat ze alles zou opgeven om haar dochtertjes in veiligheid te brengen. "Ik zou ze het liefst nu met je meegeven."

Papa's blijven papa's en mama's blijven mama's, ook op de vuilnisbelt van de geschiedenis.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden