Plus

In Hotel Bijlmerbajes 'ruik je de de gevangenis en voel je de verhalen'

Een nachtje slapen in de oude Bijlmerbajes? Het kan vanaf augustus in een pop-uphotel in toren De Singel, onder vroegere gedetineerden en cipiers bekend als Toren 700.

Hanneloes Pen
Een deel van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam wordt tijdelijk als hotel ingericht. Asielzoekers gaan het hotel runnen om werkervaring op te doen. Beeld Rink Hof
Een deel van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam wordt tijdelijk als hotel ingericht. Asielzoekers gaan het hotel runnen om werkervaring op te doen.Beeld Rink Hof

Gepiep bij het elektronische controlepoortje bij de ingang, tralies voor de ramen en een paneel met intercom in de cel. De gasten van het nieuwe pop-uphotel moeten de sfeer van de voormalige Bijlmerbajes zoveel mogelijk proeven, vinden de bedenkers.

"Het moet natuurlijk wel een rauw randje hebben," zegt projectleider Rob Hoogerwerf van het hotel, met de lange naam The Movement Hotel Bijlmerbajes. Een rauw randje betekent dat de cellen - zo'n zes tot zeven vierkante meter groot - in tact blijven.

De tafel aan de muur is er nog, evenals de plankjes naast de 'badkamer' - een piepklein hoekje met wc, de originele spiegel boven de originele wasbak tot en met het haakje aan de wand.

Alles is zo sober mogelijk gehouden. Alleen de graffiti op de muren en de foto's en posters van naakte vrouwen zijn allemaal keurig weggehaald. Het eenpersoons 'gevangenisbed', zo is te zien in de 'modelkamer', is vervangen door een tweepersoonsbed.

De kamers hebben een lik verf gekregen en de luikjes van de stalen deuren zijn verwijderd. Op het bed liggen handdoeken gevouwen in de vorm van twee zwanen en voor de ramen hangen gordijnen. De wc is afgescheiden door een fleurig gordijn van kralen. "Maar je ruikt dat het een gevangenis was en voelt bijna de verhalen," zegt Hoogerwerf.

Gevangeniselement
De gasten kunnen zich, vermoedelijk vanaf de tweede week van augustus, bij de voormalige hoofdingang melden. De receptionist belt 'naar boven' waarna een medewerker van het hotel de gast komt halen.

"Het is een gevangeniselement, een beetje zoals het vroeger ging." De gasten lopen vervolgens via de 'vrouwengang' naar een van de achttien cellen op de vierde en vijfde etage van toren De Singel die vroeger ook dienst deed als vrouwengevangenis.

Het hotel wordt voor ongeveer zeventig procent gerund door statushouders met een verblijfsvergunning. Zij krijgen een werkstage voor drie maanden en kunnen meerdere dagen in de week aan de slag bij de housekeeping, schoonmaakploeg, receptie, het restaurant, het management of de wasserij.

Aan het einde van de periode zijn ze in het bezit van een certificaat. "We zoeken nog samenwerking met het onderwijs. Het zou mooi zijn als de statushouders vervolgens kunnen doorstromen naar een baan in de horeca, het hotelwezen of bij een uitzendbureau. Een baangarantie kunnen we echter niet geven."

Sociaal
De exploitatie is in handen van de door succesvolle ondernemers opgerichte stichting Movement on the Ground. Een hotelkamer kost 75 tot 100 euro per nacht.

De bedenkers van het hotel wilden er geen hostel van maken. Het moet op de etages, zegt Hoogerwerf, een beetje een sociaal gebeuren worden waarbij allerlei mensen met elkaar praten en samen tv kijken in de gemeenschappelijke ruimte waar vroeger de cipiers achter een loket zaten.

Amsterdammers
"Er is inmiddels veel belangstelling voor een overnachting. Veel Amsterdammers lijkt het te gek om een keer in de oude Bijlmerbajes te slapen. Bovendien doen ze zo ook iets goeds voor statushouders," aldus Hoogerwerf.

Een cel-kamer in het hotel in de voormalige Bijlmerbajes. Beeld Rink Hof
Een cel-kamer in het hotel in de voormalige Bijlmerbajes.Beeld Rink Hof

Douchen kan in de originele doucheruimte op de 'gang'. De blauwe tegeltjes op de grond zijn origineel. Er zijn slechts twee, weliswaar afgescheiden, douches per etage. Elke kamer krijgt een eigen landenthema. Zo komt er een Syrische kamer waar een Syrische kunstenaar een schilderij, muurtekening of fotocollage aan de wand maakt.

Daarnaast komen er Afghaanse, Eritrese, Nederlandse en Amsterdamse kamers. Het hotel zal na ongeveer een half jaar weer dicht gaan. Na de zomer wordt bekendgemaakt wie het terrein mag kopen en ontwikkelen tot stadswijk.

De Bijlmerbajes is sinds vorig jaar een asielzoekerscentrum met plek voor 1000 mensen. Momenteel wonen er 600 mensen. Twee van de zes torens staan leeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden