PlusGraphic novel

In Holland Suburbia: ufo’s in een op het oog saaie buitenwijk

In de nieuwe graphic novel van de Amsterdamse striptekenaar Guido van Driel (57), In Holland Suburbia, speelt buitenaards leven een rol. Het kruist met het beginnende bandje met de naam In Holland Suburbia.

null Beeld In Holland Suburbia
Beeld In Holland Suburbia

Op de eerste pagina’s van de omvangrijke graphic novel In Holland Suburbia zien we een vreemd licht naar de aarde bewegen. Wat wellicht al de ­titel van het eerste deel van het tweeluik IHS verklaart: Aankomst. Dan schakelt het verhaal naar een andere tijd (en een ander, lichtere tekenstijl) en zitten we in het onderzoek naar de dood van een jongen in een Hollandse buitenwijk.

Die jongen is Jonas van der Geest. Hij heeft maanden eerder na een oefensessie van de band In Holland ­Suburbia boven de huizen van hun buurt lichten gezien en iets dat ver­raderlijk veel op een ufo leek.

Hij waarschuwde per telefoon de andere leden en een van hen, de toetsenist, wordt even later door een metalen schijf geraakt, waardoor hij zijn linkerarm verliest.

Is het metalen object misschien de deksel van een kilometersdiepe put die de NAM heeft geboord, maar waaruit ‘niets’ tevoorschijn kwam?

Uit In Holland Suburbia, deel 1: Aankomst.  Beeld
Uit In Holland Suburbia, deel 1: Aankomst.

Mariaverschijningen

Van Driel, behalve tekenaar ook film­maker, maakte een fraaie grafische roman. Met zijn bekende ‘geschilderde’ tekeningen vertelt hij een meerstemmig en meerlagig verhaal. Achter de deuren van de ogenschijnlijk saaie buitenwijk gaat meer schuil, en gebeurt meer dan we vermoeden.

Dat blijkt uit de grote platen met nieuwsberichten die het verhaal onderbreken. Op het oog losstaande gebeurtenissen, die echter in het doorlopende verhaal terugkeren. Net als de ufo’s, en Mariaverschijningen.

Gevaar

Wat is er aan de hand? Heeft buitenaards leven bezit genomen van de wijk? Of schuilt het gevaar in die kilometers diepe boorput? En wat is er precies met Jonas gebeurd?

De continu appels etende inspecteur Harry Kleijn – een verwijzing naar de rechterhand van de Duitse ­televisie-inspecteur Derrick, Harry Klein? – onderzoekt alles in dit spannende en intrigerende verhaal.

Guido van Driel: In Holland Suburbia. Deel 1: Aankomst. Concerto Books, 176 blz, €34,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden