PlusColumn

In het zadel van Amerigo zitten wapens

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Is de bewapening in orde generaal?"

"Zeker mijnheer de minister. We hebben 20.000 man ingezet."

"Bewapening?"

"Als handwapens worden gebruikt de Beretta 87 Target, de Ciener 1911 Wisselwet 22.LR 2 meer om schrik aan te jagen, de Smith & Wesson 2213 en een paar Taurusrevolvers. Dan hebben we wat betreft de machinegeweren de 6P62, de 80.002 en de 9A-91."

"Veel Russische makelij."

"Zeker, mijnheer de minister, we hebben trouwens ook de A-91, de AA12 - een geweldig automatisch hagelgeweer uit de VS, de AAA Leader Dynamics en natuurlijk de AK-47, de AK-101, de AK-107 en dit zijn alleen de wapens die met een A beginnen..."

"O, dat komt wel goed. Tanks?"

"Zeker, we hebben water-tanks, benzinetanks..."

"Niet leuk doen, generaal..."

"Militaire humor, mijnheer de minister, maar we hebben ingezet een Bushmaster, een CV-90 infanteriegevechtsvoertuig, een Vector terreinwagen, een paar Leopard 2 gevechtstanks, een Leopard 2 Genie doorbraaksysteem, een zogenoemde Kodiak, een paar Leonard bergingstanks, het YPR-pantserrupsvoertuig en de Leopard 1 als brugleggende tank. Dus ik meen dat de hoeken goed bewaakt zijn, mijnheer de minister."

"Er is dreiging met explosieven."

"Weet ik. Daarom hebben we onze explosievenrobots klaarstaan. De Telemax, de Dragon runner, maar ook de Suzuki King Quad is stand-by."

"En wat voor de snelle verplaatsingen, generaal?"

"Een Amarok pick-uptruck, een Mercedes-Benz G280 CDI, een paar DAF YAK-2300's. Redelijk wendbaar. En een tiental jeeps, uiteraard."

"Hmm... Als ik het zo op de kaart zie, denk ik dat er toch ook luchtsteun nodig is, generaal."

"Absoluut. Daarom verdedigen we het zuiden van de haven met een Lockheed F-105 Starfighter, het noorden met een Northrop F-5 Freedom Fighter, het westen met een F16 Fighting Falcon en het oosten met een Lockheed Martin-F-35 Lightning II."

"En de haven zelf, waar de stoomboot aankomt?"

"Onzichtbaar aanwezig zijn de onderzeeboten van de Walrusklasse. Verder wordt de haven verdedigd door de Zr. Ms. Karel Doorman, de Zr. Ms. Johan de Witt, waarvan we de naam hebben afgedekt om geen agressie uit te lokken, de Zr. Ms. Rotterdam en uiteraard De Zeven Provinciën."

"Denkt u dat dat genoeg is, generaal?"

"Zeker. Sint is voorzien van een kogelvrij vest en in het zadel van Amerigo zitten twee handwapens en een traangasgranaat."

"Nou ja, duimen maar."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden