PlusInterview

In het werk van Wim Hofman is het avontuur nooit ver weg

Een van de prenten uit Puzemuze of op weg naar Rothko, te zien in WG Kunst. Beeld Wim Hofman
Een van de prenten uit Puzemuze of op weg naar Rothko, te zien in WG Kunst.Beeld Wim Hofman

Met de Kinderboekenweek op komst – thema ‘Reis mee’ –exposeert Wim Hofman zijn prenten. ‘Je ziet veel meer dan in het boek.’

Weglopen, avontuur, de wereld verkennen: het zijn thema’s die vaak terugkomen in het werk van auteur, dichter, illustrator Wim Hofman (78). Dat reizen is de reden dat WG Kunst hem heeft uitgenodigd voor een expositie van zijn beeldend werk. Dat gebeurt in het kader van de Kinderboekenweek met het thema ‘Reis mee’. “Achteraf gezien heb ik nogal wat over reizen gemaakt ja,” aldus Hofman, “maar afgezien daarvan vind ik elk boek een reis. Je begint bij het begin en dan volg je de sporen van de schrijver helemaal tot het eind.”

De expositie, die tot en met 3 november te zien is, toont bestaand en nieuw werk van de winnaar van vele prijzen voor kinderboeken. Aan de muur hangen de originele prenten van Puzemuze of op weg naar Rothko, een boek over twee vriendjes die de wereld in trekken, dat Hofman heeft geschreven en geïllustreerd voor het Gemeentemuseum Den Haag. Hij haalde inspiratie uit het werk van Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko. De donkere en felle contrasterende kleuren vallen meteen op. “Het leuke van originele prenten tentoonstellen is dat je veel meer ziet dan in het boek,” zegt Hofman, terwijl hij naar een van de prenten wijst. “Hier kun je echt de basis van het prentenboek zien. Zo kun je zien dat ik gewoon op karton schilder. Dit winterlandschap heb ik heel dik gemaakt, zodat je er met de achterkant van een penseel sporen van een slee in kan trekken. In een glad prentenboek zie je die technieken niet.”

De wijde wereld in

WG Kunst ontvangt tijdens de Kinderboekenweek (van 2 tot en met 13 oktober) 75 schoolklassen ontvangen voor rondleidingen en workshops. Hofman is er blij mee. “Creativiteit is heel belangrijk,” zegt hij. “Hoe meer fantasie, hoe meer vrijheid. Ik snap niet dat mensen zonder kunst kunnen leven, en zonder fantasie en vrijheid van geest.”

Hij ging in zijn jeugd in Vlissingen veel naar het strand, waar hij allerlei schepen de wijde wereld in zag varen. “Dat heeft mijn verlangen om te reizen zeker aangewakkerd.” Vlissingen speelt sowieso een belangrijke rol in Hofmans leven, al is hij net buiten het stadje geboren. “Ik mocht niet in Vlissingen geboren worden, want daar werden bommen gegooid. Zwangere vrouwen moest in een villa in de duinen bevallen.”

Met zijn moeder verhuisde hij naar haar geboortestreek Valkenswaard, maar daar was het niet veel veiliger. “Ik weet nog dat de granaatscherven door het huis vlogen. Op het hout gingen die roken dus ging mijn moeder met een steelpannetje al die brandjes blussen, ik vond het heel interessant allemaal.” Het gezin verhuisde daarop terug naar het verwoeste Vlissingen. “Meisjes moesten binnenblijven, maar als jongetje kon je fantastisch tussen het puin spelen.” Hij laat een tekening zien met omgevallen huisjes. “Ik heb in mijn boek Het vlot ook foto’s van Vlissingen uit mijn jeugd laten opnemen als decor.”

Oost-Indische inkt

In cultuurorganisatie WG Kunst is speciaal voor Hofmans expositie een muur pikzwart geschilderd. Hofman vindt het prachtig. “Ik ben toen ik tien jaar was begonnen te tekenen met Oost-Indische inkt, het eerste potje kreeg ik van mijn vader, die was ook gek op tekenen. Ik ben echt verliefd geworden op dat spul, ik gooi ook Oost-Indische inkt door de zwarte acrylverf om het nóg zwarter te maken.

Hofman zegt wel inspiratie te halen uit zijn reizen, maar niet bewust. “Ik ga zelden buiten zitten om iets na te tekenen. In mijn eerste boek, waar ik in 1958 aan begon, komt een giraffe voor, maar die vond ik moeilijk om uit mijn hoofd te tekenen. Toen heb ik het verhaal zo laten lopen dat een leeuw zijn nek doorbijt. Ik gaf hem wel een fietswiel, dus bewoog het giraffenhoofd zich op een wiel door het verhaal.”

De verhalen van Hofman hebben wel vaker iets duisters voor kinderen. Hofman schrijft dan ook niet speciaal voor kinderen. “Ik schrijf een boek voor mensen, ik maak geen onderscheid, kunst maak ik vooral voor mezelf.”

Op reis met Wim Hofman, WG Kunst, t/m 3/11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden