'In het theater filmt toch ook niemand?'

In de huisregels van poppodia staat dat filmen en fotograferen niet is toegestaan. Waarom mag het dan normaal gesproken wel, maar bij Prince juist niet?

Prince tijdens zijn optreden in Paradiso. Beeld PARADISO/ANDREAS TERLAAK
Prince tijdens zijn optreden in Paradiso.Beeld PARADISO/ANDREAS TERLAAK

Het is één van de huisregels van Paradiso: het is niet toegestaan foto-, video- of geluidsopnamen te maken tijdens een concert. Het verzoek van Prince tijdens zijn twee optredens van zondag was in dat opzicht niet eens zo vreemd. Aan de andere kant wordt het verbod bij andere artiesten niet of nauwelijks nageleefd. Kortom, erg duidelijk is het doorgaans niet.

Volgens Jeanine Albronda van Paradiso staat het verbod inderdaad in de huisregels, maar is het aan de artiest zelf om te bepalen wat wel en wat niet mag. Prince wilde dat afgezien van één professionele fotograaf niemand anders foto's of filmpjes maakte. De beveiligers van zowel Prince als van Paradiso zagen vervolgens toe op de naleving van het verbod.

'Het is dezelfde soort discussie als bier bestellen aan de bar tijdens een concert,' zegt Albronda. 'Sommige artiesten vinden dat dat te veel afleidt, en dan sluiten we op hun verzoek de bar. We doen zoiets dus vaker, alleen nu met Prince wordt zo'n verbod breed uitgemeten.'

Twee jaar geleden trad Prince in de Melkweg op en toen wilde hij ook niet dat er werd gefotografeerd en gefilmd. Jon Heemsbergen van de Melkweg kan zich niet herinneren dat destijds bezoekers uit de zaal zijn gezet. 'In theorie is dat mogelijk, maar vaak krijgt iemand eerst een waarschuwing.'

De Melkweg heeft net als Paradiso een opnameverbod in de huisregels staan, maar met één verschil: het gaat alleen om professionele apparatuur die zonder toestemming niet mag worden gebruikt. Volgens Heemsbergen is dat het beleid dat de meeste poppodia hanteren. Foto's maken met een smartphone is toegestaan, tenzij de artiest expliciet heeft aangegeven dat niet te willen. Vervolgens is het aan het poppodium om dat de bezoekers duidelijk te maken.

Op dat vlak kan Paradiso weinig worden verweten, want de mededeling was op verscheidene plaatsen in het pand te lezen. Bovendien meldde één van de bandleden het verbod voor aanvang van het eerste optreden. Prince wilde dat iedereen het concert helemaal zou meemaken in plaats van een gedeelte te missen door het gehannes met smartphones.

Lees vandaag meer in het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden