Plus

In het stadhuis wil niemand over de nieuwe burgemeester praten

Op het stadhuis gaat het nergens ­anders meer over. Wie wordt de nieuwe burgemeester en wanneer komt er een einde aan de geheim­zinnigheid?

De angst om van lekken uit de vertrouwelijke procedure te worden beschuldigd is groter dan anders Beeld anp
De angst om van lekken uit de vertrouwelijke procedure te worden beschuldigd is groter dan andersBeeld anp

Zo groot als de belangstelling is voor de geruchten die door het gebouw zingen, zo klein is de bereidwilligheid om iets te vertellen over de zoektocht naar een opvolger van Eberhard van der Laan. Of om zelfs maar gezien te worden met de verslaggever van de krant.

Op de gang waar de ­politieke partijen hun werkkamers hebben, klappen sommige deuren letterlijk dicht als nieuwsgierige journalisten langs­lopen om een praatje te maken.

Celstraf
De angst om van lekken uit de vertrouwelijke procedure te worden beschuldigd is groter dan anders - en niet ten onrechte. Vandaag is een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd vanwege het lekken van informatie over de procedure in Het Parool en De Telegraaf.

Op lekken staat een (voorwaardelijke) celstraf, die vorig jaar nog is geëist tegen een paar lokale ­politici uit Den Bosch.

Partijen doen er alles aan om te voorkomen dat zij worden aangewezen als de bron van lekken uit de vertrouwenscommissie. Per Whatsapp zijn alle raadsleden en partijmedewerkers op het stadhuis gewaarschuwd dat journalisten van Het ­Parool en De Telegraaf door de gangen kunnen wandelen, op zoek naar informatie.

Een kopje koffie drinken met een lid van de vertrouwenscommissie? Prima, maar dan wel pas aan het eind van deze week, als de beslissing over de nieuwe burgemeester waarschijnlijk al is gevallen en de spanning er een beetje vanaf is.

Een ander raadslid wil best wat vertellen over de kansen van Femke Halsema (GroenLinks) en Carolien Gehrels (PvdA), die samen voor­gedragen zijn door de vertrouwenscommissie, maar dan alleen in puur hypothetische scenario's.

"Niet gehinderd door enige kennis van zaken hoor," grapt hij erbij.

Een medewerker van een linkse partij zit dinsdagmiddag rustig zetels op te tellen. Welke raadsleden zouden op Halsema stemmen, en welke op Gehrels? "Ik denk dat ze het wel gaat halen," zegt hij over Halsema.

Maar ook dit is puur speculatief. Want net zoals de procedure, vindt ook de stemming over de nieuwe burgemeester in het geheim plaats, schriftelijk, in een besloten raadsvergadering.

Woensdagavond staat er een besloten deel gepland, maar ook dat is niet ongebruikelijk. Het zullen Haagse toestanden worden in het stadhuis, posten bij een deur waarachter het gebeurt.

Kantje boord
En dan de uitslag. Want de geheimhouding blijft van kracht, alleen de kandidaat die tot burgemeester gekozen is, wordt openlijk bekendgemaakt.

Alleen als de 45 raadsleden zelf vertellen op wie ze gestemd hebben, weten we of het kantje boord was of dat Halsema uiteindelijk toch een ruim mandaat heeft gekregen. Een vraag die in de Stopera gonst: wat doet de PvdA? Kiezen ze voor hun ­eigen partijgenoot en oud-wethouder, of kiezen ze voor de grote wens van hun coalitiepartners?

Ook zal er waarschijnlijk nooit antwoord komen op de gewetensvraag of Forum voor Democratie voor Halsema heeft gestemd, terwijl raadslid Annabel Nanninga prominent ondertekenaar is van de petitie 'Houd Halsema uit de Stopera', of toch op Gehrels, een kandidaat van 'de PvdA-maffia', zoals partijleider Thierry Baudet de PvdA consequent pleegt te noemen.

45

De stemming over de nieuwe burgemeester vindt plaats in een besloten raadsvergadering. 45 raadsleden brengen hun stem uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden