Plus

In het paars naar school voor seksuele diversiteit

Op de tweede vrijdag van december wordt Paarse Vrijdag gevierd, de dag waarop scholieren en studenten zich zichtbaar solidair opstellen tegenover leeftijdsgenoten die niet hetero zijn door de kleur paars te dragen. 'Het is goed voor de mentale gezondheid.'

Leerlingen en docenten die betrokken zijn bij de organisatie lopen rond in kleurrijke onesies. Beeld Tammy van Nerum
Leerlingen en docenten die betrokken zijn bij de organisatie lopen rond in kleurrijke onesies.Beeld Tammy van Nerum

"Ik stond al heel vroeg voor de Kruidvat om deze paarse verf te kopen," zegt Merna Gomaa (12) als ze haar hoofd met paarsbruine lokken naar beneden houdt in de hal van het Cartesius Lyceum. "Gisteren heb ik de verkeerde gekocht, maar ik was erop gebrand helemaal in het paars naar school te komen."

Dat is gelukt: van top tot teen is de scholier gehuld in de kleur die staat voor de viering van seksuele diversiteit. Zelfs aan haar nagels en bh heeft de scholier gedacht. "Ik vind het belangrijk om uit te dragen dat iedereen gerespecteerd moet worden. Vooral omdat ik moslim ben. Ik denk dat het overgrote deel van de mensen die hetzelfde geloof hebben het onacceptabel vindt dat iemand niet hetero is."

Dat kan ook anders vindt Gomaa. "Ik ben niet lesbisch, dat weet ik. Maar als ik het zou zijn, dan zou ik willen dat ik geaccepteerd en gerespecteerd zou worden."

Seksuele diversiteit
Het is precies de reden waarom er op de middelbare school door hun eigen Gay Straight Alliance de hele week aandacht is voor seksuele diversiteit. "Er moet over homoseksualiteit gepraat worden," zegt Daantje Versteeg, docent geschiedenis en een van de initiatiefnemers.

"Ik wil dat iedereen, óók tieners die twijfelen aan hun geaardheid, weet dat ze niet raar zijn. Dat kan alleen door het onderwerp zichtbaar te maken." Hoewel Paarse Vrijdag al sinds 2008 wordt georganiseerd is dit het eerste jaar dat er op het Cartesius Lyceum zo groot wordt uitgepakt. "De leerlingen waren erg enthousiast, dat willen we steunen vanuit de school," zegt Annemarie Proost, coördinator van het onderwijs in de bovenbouw.

Onesies
Leerlingen en docenten die betrokken zijn bij de organisatie lopen rond in kleurrijke onesies, bij de ingang worden paarse hapjes en polsbandjes met 'vier de liefde' erop uitgedeeld. De 17-jarige Abdel Aitea pakt het bandje aan, maar wil hem niet om.

"Ik heb niets tegen homo's, maar ik heb er ook niet iets mee. Dat heeft met mijn geloof te maken. Ik ben moslim." Als een vriend van Aitea uit de kast zou komen, neemt Abdel afstand. "Het zal dan geen vriend meer van me kunnen zijn. Maar een klasgenoot die homo is, daar kan ik wel mee samenwerken. Je woont in Nederland, dat hoort er gewoon bij."

Natalia Pobielajew (18) is een van de betrokken leerlingen en hoopt dat haar inzet iets oplevert. "We hebben overlegd, lessen voorbereid, alle versieringen opgehangen. Het was gezellig hoor, maar ik wil er wel wat voor terug in de vorm van een veiligere sfeer voor iedereen."

Een terechte eis, blijkt uit cijfers van COC Nederland, de belangenvereniging van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (lhbti). Maar liefst 51 procent de jongeren die openlijk homo, lesbisch of biseksueel is, is in het afgelopen jaar om die reden gepest of kreeg te maken met negatieve reacties.

Volgens het Centraal Planbureau ondernemen lhbti-jongeren bijna vijf keer zo vaak een zelfmoordpoging dan hetero jongeren. "Voor de mentale gezondheid van leerlingen is zo een dag van deze daarom ontzettend van waarde," zegt Versteeg.

Zenuwen
Pobielajew is zenuwachtig voor een van de laatste lessen die zij heeft voorbereid. Bij de onderbouw was ze slechts bezig met informeren, bij 4-vwo is er ruimte om de diepte in te gaan en meer op het scherpst van de snede te discussiëren. Haar zenuwen blijken onnodig. In een kleurrijk eenhoornpak legt ze in begrijpelijke taal uit wat queer is: als een seksuele geaardheid niet in een hokje past.

Maar ook wat het verschil is tussen gender en geslacht: geslacht is biologisch, gender slaat op hoe je je voelt. En pinkwashing? Bedrijven die emancipatiesymbolen gebruiken om er zelf beter van te worden.

Zelfs als er wordt gevraagd naar haar eigen geaardheid blijkt dat ze stevig in haar schoenen staat: "Ik ben hetero, maar ik twijfel al vier jaar keihard."

Met muziek en hapjes sluiten alle leerlingen de paarse week af. Pobielajew: "Het liefst zie ik gelijk dat er niet meer gescholden wordt met gay, homo, of zemer. Dat is niet fijn, helemaal niet als iemand nog niet uit de kast is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden