Plus

In het Oog moet je goed kijken naar de stad, elkaar én jezelf

Wanneer je met het pontje richting Buiksloterweg vaart, valt het direct op: het grote blauwe oog op de gevel van A Lab. Het is een interactieve installatie van Lucas De Man en Pascal Leboucq, waarin je even een moment voor jezelf kunt nemen.

Het Oog, installatie van Lucas de Man (concept) en Pascal Leboucq (ontwerp) Beeld Studiopolat
Het Oog, installatie van Lucas de Man (concept) en Pascal Leboucq (ontwerp)Beeld Studiopolat

"Hoe mooi zou het zijn als een gebouw zou kunnen huilen, zodat je het gevoel hebt dat het ook een ziel heeft en niet alleen maar een anonieme steenstructuur is." Dat bedacht kunstenaar Lucas De Man toen hij door het park liep en in de verte een rijtje gebouwen zag staan.

Hij wist meteen dat hij iets moest met die gedachte. In overleg met Pascal Leboucq kwam hij al snel uit bij Oog.

"Mijn favoriete schilder Modigliani zei ooit dat hij de pupillen van zijn muze pas zou schilderen als hij haar ziel kende. Dat inspireerde ons om de ziel van een gebouw bloot te leggen met het oog."

De installatie is technisch complex. Er is twee jaar aan gewerkt, in samenwerking met attractiebouwers. Je wordt ontvangen door een host, die je in een soort achtbaanstoel plaatst en naar buiten rijdt. Daar zie je de stad overal om je heen.

Na enkele minuten sluit het oog en begint een interactieve animatie van Jan Joost Verhoef. Je wordt als het ware meegenomen in een filosofische zoektocht, waarbij je onder meer wordt gevraagd stil te staan bij wat je net eigenlijk gezien hebt en wat jouw plek in dit alles is.

Sociale media-tijdperk
"We bieden de bezoekers de mogelijkheid een kwartier naar binnen te kijken door naar buiten te kijken," aldus De Man. "In ons sociale media-tijdperk merk je dat veel mensen nog alleen oppervlakkig naar elkaar kijken, waardoor een grote groep mensen het gevoel heeft niet gezien te worden. Ik vind dat een vreselijk gevaarlijk idee. Oog creëert de mogelijkheid dat je even écht wordt gezien - al is het maar door jezelf."

Stichting Nieuwe Helden wil met de installatie de sociaal-maatschappelijke verbindingen versterken met het principe 'koop een kaartje, geef een kaartje'.

"Het idee is simpel: wij vragen iedereen die een kaartje koopt, ook een kaartje weg te geven aan Amsterdammers die zich inzetten voor de stadsgenoten die zelfstandig niet zo snel naar Oog zouden komen. Zo is dit naast een theatrale en interactieve, ook een sociale installatie."

Oog: t/m 16/9 in A Lab

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden