In havenloods Prodock mogen start-ups herrie maken

De haven opent voor startende bedrijven een loods waar ze onbeperkt herrie kunnen maken en de ruimte hebben om te sleutelen aan hun prototype. Want sommige start-ups hebben méér nodig dan een laptop op een flexwerkplek in de grachtengordel.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Langs de kade van de Moezelhaven, zo tegen het einde van de Basisweg, werd gisteren Prodock geopend. Hier kunnen start-ups voortaan ruimte huren in een havenloods van vierduizend vierkante meter.

Het havenbedrijf hoopt dat zich daar een broedplaats van startende ondernemers vormt. In Prodock kunnen ze hun productie opschalen, om vervolgens elders in het havengebied een plek te vinden en plaats te maken voor de volgende start-ups.

Voorwaarde is wel dat hun bedrijven op de een of andere manier raken aan de haven. Maar daaronder valt uitdrukkelijk ook duurzame energie en de circulaire economie, de snel opkomende sector rond recycling van afval naar nieuwe grondstoffen. Dus het mag er gerust een beetje ruig of ronduit industrieel aan toegaan.

Juist in dat opzicht kan Prodock iets toevoegen aan de mogelijkheden die start-ups in Amsterdam hebben om tot wasdom te komen.

Het stereotiepe beeld van appbouwers op een flexwerkplek aan de gracht die genoeg hebben aan een internetaansluiting gaat niet voor alle start-ups op.

Zo soldeert de eerste huurder 30Mhz in de werkplaats ook aan zijn proefopstellingen, met alle herrie en stof die daarbij horen. 30Mhz maakt computersystemen die draadloos en direct de informatie van sensoren uitlezen. Daarvoor zijn ze al door de haven ingeschakeld.

Met sensoren stellen ze automatisch vast of de grote meerpalen voor de sluis van IJmuiden beschadigd raken bij het lichteren van zwaarbeladen zeeschepen. Dus het systeem moet berekend zijn op zout water en grotere afstanden.

Van Goghmuseum
Maar ook het Van Goghmuseum is klant, voor sensoren die de bezoekersaantallen registreren. Heel precies peilt hun systeem zelfs de drukte per zaal.

Als te veel bewonderaars blijven hangen voor een schilderij kan het museum daar bijvoorbeeld de audiotour op aanpassen en de rondleiding iets inkorten. Een ander voorbeeld is een spin-off van Waternet die water wil ontharden met kalkkorrels.

In het nog verder uit te werken procedé geeft dat calciet als reststof. En dat kan weer de grondstof zijn voor glas, vloerbedekking en verf. Zo'n calcietfabriek staat ook op de nominatie om zich te vestigen in Prodock.

Andere start-ups die zich warmlopen voor een plekje houden zich bezig met drones, het verkolen van biomassa zodat die beter brandt en het inzamelen van citrusschillen voor hergebruik in geurstoffen.

Fysieke wereld
Afgaande op de start-ups in de stad lijkt innovatie soms een zaak van apps en mobiele technologie. "Maar je ziet dit soort digitale toepassingen nu snel opkomen in de fysieke wereld," zegt Ger Baron, als chief technology officer belast met de adoptie van vernieuwende technieken door de gemeente.

"De dronetechniek die hier wordt ontwikkeld, kunnen we bijvoorbeeld in de stad weer gebruiken."

Havendirecteur Dertje Meijer: "De haven was een tijdje de oude economie, maar volgens mij zijn we hard op weg de nieuwe economie te worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden