Plus

In Familieweekend worden karikaturen niet vermeden

De Nederlandse film heeft een hoog Flodder-gehalte, want met tokkies kan gelachen worden.

Mike Peek
Pieter Severijn (Derek de Lint) Beeld -
Pieter Severijn (Derek de Lint)Beeld -

Als de rijke weduwnaar Pieter Severijn groot nieuws belooft, weten zijn kinderen niet hoe snel ze naar zijn kasteel moeten rijden. Eindelijk zal het familiekapitaal worden verdeeld, denken ze. Maar zakenman Roderick, yogaverslaafde Fleur en kunstenaar Benjamin komen van een koude kermis thuis. Pieter gaat trouwen met de dertig jaar jongere, hoogblonde Bonnie. Vooral Roderick voelt direct nattigheid: dat mokkel wil zijn erfenis inpikken.

Familieweekend lijkt gebaseerd op het Michael J. Fox-vehikel Greedy (1994), maar dan aangevuld met die Oerhollandse tegenstelling tussen elitair en ordinair. Als er in een Nederlandse film moet worden gelachen, zijn de tokkies immers nooit ver weg. Bonnie is dus een echte Anita en de rest van haar familie bevat ook al weinig raketgeleerden. Wanneer broer Boy een schilderij van Pieters overleden vrouw passeert, maakt hij van zijn hart geen moordkuil: "Sow, goeie tieten!"

Typische personages
Nee, karikaturen worden niet vermeden en wat Bonnie werkelijk in haar schild voert, is gemakkelijk te voorspellen. Ondanks (of dankzij?) het hoge Flodder-gehalte valt er echter best wat te gniffelen. Om Michiel Romeyn bijvoorbeeld, die als verheven yogaleraar louter geïnteresseerd is in het geld dat Fleur voor hem kan binnenharken. Zoals eigenlijk alle personages, inclusief de aan hun iPad vastgekoekte kinderen, ontzettende egoïsten blijken.

In het laatste half uur gaan de maskers af en zien we de Severijntjes zoals ze werkelijk zijn. Roderick heeft vol ingezet op groene isolatie ("Groen is de toekomst!"), maar investeerders laten hem één voor één vallen. Nu hij ook van zijn vader geen cash hoeft te verwachten, duikt hij op een kinderfeestje in de ballenbak om een potentiële klant korting aan te bieden. En wanhoop, weten we al sinds de vroegste stomme films, is vaak grappig. Het mierzoete einde steekt daar jammerlijk bij af.

Familieweekend

Regie Pieter van Rijn
Met Derek de Lint, Jelka van Houten, Jennifer Hoffman
Te zien in Arena, Cinema Amstelveen, De Munt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden