'In een noodknop kun je nou eenmaal niet wonen'

Frank van Blokland, directeur Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN), is tegen de noodknop, een maatregel voor het behoud van middeldure huurhuizen. 'Vertrouwen in overheidsbeleid komt te voet, maar gaat te paard.'

Beeld ANP

GroenLinks en de SP hebben op 11 februari in een open brief in Het Parool minister Ollongren opgeroepen om de stad aan meer betaalbare huizen te helpen. Zij pleiten voor vergaande regulering van de midden- en vrijesectorhuur; een 'noodknop'.

Wethouder Laurens Ivens lanceerde recent zelfs het idee om vrijesectorhuurprijzen te reguleren op basis van 3 procent van de WOZ. Reguleren van de vrijesectorhuur werkt volkomen averechts op investeerders. Vertrouwen in overheidsbeleid komt te voet, maar gaat te paard. Het wachten is op het Amsterdamse voorstel om ook de prijzen op de koopwoningenmarkt te gaan reguleren.

Gelukkig ziet de minister de negatieve effecten van het beleid dat de stad al decennia voert om zwaar in te zetten op socialewoningbouw door corporaties en daarmee marktpartijen steeds verder terug te dringen.

Verjagen
In tegenstelling tot deze politici in de stad onderkent de minister wél het grote risico om langetermijnbeleggers met een maatschappelijk perspectief te verjagen. Juist deze partijen kunnen, met hun investeringen in de midden- en vrijesectorhuur, de stad enorm helpen om een meer evenwichtige woningmarkt te realiseren. Zij moeten wel kunnen rekenen op een rendabele exploitatie omdat zij immers werken mét en vóór andermans geld (voor uitkering van pensioenen en levensverzekeringen).

Ook renovatie en verduurzaming van bestaande huurwoningen komen door een noodknop in gevaar.

Leden van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) hebben eerder aangegeven onder de nieuwe gemeentelijke voorwaarden te moeten afhaken bij de nieuwbouw van middenhuurwoningen.

Opdrogen
In het Woningbouwplan 2018-2025 nodigde het college institutionele woningbeleggers opnieuw uit om in gesprek te gaan. Daarop hebben IVBN-leden medio januari een aanbod gedaan aan Amsterdam om meer middenhuur te realiseren en beschikbaar te houden. Maar dan wel onder de voorwaarde dat er in Amsterdam géén noodknop wordt aangebracht.

Naar goed Amsterdams woordgebruik is onze stelling: 'In een noodknop kun je niet wonen.' Het aanbod vanuit IVBN is afgewezen: de wethouder houdt vast aan de noodknop.

Daardoor zullen volume en tempo van investeringen door IVBN-leden in zowel nieuwe als bestaande huurwoningen ernstig teruglopen. Dat effect zal pas echt merkbaar worden in een volgende college-periode, omdat er nu nog sprake is van een goed gevulde pijplijn voor nieuwe huurwoningen op basis van eerdere, betere voorwaarden. Die pijplijn zal snel opdrogen.

IVBN-leden zouden in Amsterdam duizenden extra nieuwe middenhuurwoningen onder de 1000 euro kunnen realiseren en deze minstens voor 15 jaar in dat segment kunnen exploiteren voor de doelgroep tussen de 40.000 euro en de 60.000 euro, met een jaarlijkse huurverhoging van inflatie plus maximaal 2 procent.

Dat kan alleen als er overeenstemming kan worden bereikt over een voor een langetermijnbelegger haalbare en dus daadwerkelijke residueel berekende grondwaarde, en niet op basis van een door de gemeente vastgestelde marktwaarde.

Tot slot nog dit: de hele discussie over regulering is gebaseerd op beeldvorming over 'excessieve' huurprijzen boven de 720 euro. IVBN-leden zijn al transparant over aanvangshuurprijzen en jaarlijkse verhogingen. Onze leden zijn bereid nog meer transparantie aan te brengen, zodat potentiële huurders beter kunnen beoordelen wat excessief is in de Amsterdamse markt.

Betrouwbaar
Natuurlijk zijn er voorbeelden van huisjesmelkers die de hoofdprijs vragen voor 'gestoffeerde' of 'gemeubileerde' huurwoningen. Zij maken misbruik van de schaarste. De enige oplossing daarvoor is om op basis van reële voorwaarden veel meer te laten bouwen, door betrouwbare langetermijninvesteerders met een maatschappelijk perspectief. Regulering jaagt hen weg van de Amsterdamse woningmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden